Hypotheekrente is gestegen, wel of niet kopen?

Sinds eind 2021 is er een stijging ontstaan in de hypotheekrentes. In de eerste helft van 2022 zijn de rentes nog meer gaan stijgen en zelfs verdubbeld. Dit kan effect hebben op de maandlasten van huiseigenaren, maar zeker voor huizenkopers is dit het geval.

Ondanks de verdubbeling van de rentes zijn deze relatief nog steeds laag als je deze vergelijkt met de tarieven uit het verleden. Vergeet niet dat de rente gemiddeld 4,6% was in 2013 en in 2003 zelfs 5,5%. Maar ook rentestanden van 10%-13% hebben wij gekend begin jaren ’80. Laat je dus vooral niet afschrikken door een nu iets hogere rente.

Hogere hypotheekrente, wat doet dat met mijn maandlasten?

Een hogere hypotheekrente heeft op je maandlasten invloed. De maandlasten bestaan uit aflossingen en de verschuldigde hypotheekrente. Een klein voorbeeld om het verschil uit te lichten.

Stel je kocht begin dit jaar een huis voor €350.000 en je hebt gekozen voor een rentevaste periode van 20 jaar met een rente van 1,75%. Dan zijn je maandlasten €1250.
Als je dit huis nu in de zomer had gekocht voor €350.000 met ook een rentevaste periode van 20 jaar maar dan met een rente van 3,75%. Dan kwamen de maandlasten uit op €1620.

Zo zie je maar dat de rente invloed heeft op je maandlasten, een verschil van €370 per maand in je lasten.

Maar ook huiseigenaren kunnen last hebben van de hogere hypotheekrente. Als je rentevast periode nu afloopt ga je ook merken dat rente hogere is geworden.

Dus de huizenprijzen gaan nu dalen?

De huizenmarkt is veranderd. Van een enorme groei in koopprijzen tot een stagnatie van de prijzen begin dit jaar. Wat er ook gezien wordt is dat er minder overboden wordt en dat er zelf weer onder de vraagprijs wordt geboden. Wat ook opvallend is dat woningen weer langer te koop staan.
Het effect van de stijgende hypotheekrente is nog niet direct merkbaar in de huizenprijzen, dit kan nog tot uiting komen in de volgende periode.

Kiezen voor een lange of korte rentevast periode?

Met een lage rentestand kiezen huiskopers meestal voor een langere rentevast periode. Denk hierbij aan 20 jaar vast. Terwijl nu met de klimmende rente de mensen weer meer kiezen voor 10 jaar vast periode. Afhankelijk van de rentestand en hoelang wil je ergens wonen bepaalt hoelang je de rente wilt vastzetten.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht