Wonen in
Huizen

Huizen

Met ruime wijken aan het water is deze omgeving zeer fiets- en kindvriendelijk en vooral 'Haven van 't Gooi'.

Landelijk wonen in Nederland doe je in ‘t Gooi: aan het eind van de Utrechtse Heuvelrug vind je het voormalige vissersdorp Huizen. Een bosrijke omgeving, een jachthaven en een recreatiestrand met ondiep water aan het Gooimeer staan garant voor veel woon- en leefgenot. Het dorp is dan ook geliefd bij Amsterdamse forenzen en medewerkers van televisie en radio in Hilversum. Een groot deel van Huizen bestaat uit water. Dat betekent lekker varen, zwemmen en vooral: genieten bij je woning in Huizen.

Karakter Huizen

Vriendelijk | gemoedelijk | rustig | bijzonder | landelijk | kalm | opvallend | sociaal | trots | gesloten | waterrijk | actief

Inwoners

40.938

Treinstation

Geen station

Bereikbaarheid

Eigen vervoer, bus

Wonen Huizen

Daarom kies je
voor Huizen

snel opweg

Gunstige ligging

33,4 km

van Amsterdam

30,3 km

van Utrecht

27,2 km

van Amersfoort

19,7 km

van Almere

Plaatsen in de buurt:

Interesse gewekt voor Huizen?

Meer informatie over Huizen

Huizen is zoals elke andere plaats opgedeeld in wijken en/of buurten. Hierin bepaalt de omgeving het woongenot. Huizen is geliefd als dorp om te gaan wonen. Een aankoopmakelaar kan een steun zijn tijdens de zoektocht en het aankooptraject. Een makelaar weet als geen ander welke woningen op de markt komen en het beste advies uitbrengen voor uw woonwensen.

Leer het dorp echt kennen

Buurten Huizen

Bekijk de 30 buurten van Huizen.

Makelaar Huizen

Bekijk een aantal makelaars uit Huizen.

Huis kopen Huizen

Bekijk huizen te koop van Huizen.

Vind jouw buurt!

Vind jouw plekje in het Gooi.

Wonen in
Huizen

WONEN EN DROMEN AAN HET GOOIMEER

Divers wonen in Huizen

Wonen in Huizen kan op verschillende manieren. De woningmarkt in Huizen is namelijk ontzettend gevarieerd. Hier kunnen zowel woningzoekenden met een bescheiden beurs terecht, als mensen die op zoek zijn naar een grote villa met veel ruimte eromheen. Ook een woning huren in Huizen behoort tot de mogelijkheden voor wonen in Huizen. Er zijn ruime appartementen te vinden evenals moderne woningen, ruime villa’s en huizen aan het water.

Checklist Huizen

Wat vinden woningzoekers van belang

Om meer inzicht te krijgen in wat bewoners belangrijk vinden aan hun woonomgeving, is er gevraagd om aspecten van de directe omgeving en de bereikbaarheid te rangschikken in volgorde van belang. Zie ze hier opgesomd staan in volgorde van belangrijkheid.

Omgevingskenmerken

De mate van weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Huizen heeft als dorp niet een echte hinder van het verkeer, geluiden of stank. Soms is de snelweg A27 hoorbaar.

Stad, dorp of platteland.

Huizen is een dorp. Tussen Huizen en de naastgelegen plaatsen bevind zich een natuurgebied.

Conclusie: Dorp.

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur. Bijv. parken, natuurgebied, water, strand.

Huizen is als plaats omsloten door water en natuur. Binnen in het dorp zijn parken en groene plantsoenen te vinden.

De mate van gemêleerd winkel-, sport en speelaanbod.

Het dorp kent een compact maar compleet winkelgebied. Er is in Huizen veel ruimte voor (water)recreatie en sport.

Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Er is de nodige horeca te vinden. Deze zit gecentreerd bij de haven en rondom het centrum gebied.

De kwaliteit van de lucht is ondanks de dichtbij gelegen snelweg en de randstad goed te noemen.

Het onderlinge contact tussen buren verschilt per buurt en straat.

Het overgrote deel van de woningen in Huizen is koop. Naast koop is er een gezonde hoeveelheid aan (sociale)huurwoningen te vinden.

Bereikbaarheid

De mate van bereikbaarheid met de auto.

Vanaf de A27 is Huizen snel en goed bereikbaar.

De mate waarin de plaats met OV te bereiken is vanaf een treinstation.

Huizen heeft helaas geen treinstation en ligt hiermee redelijk afgelegen van de naastgelegen stations. Wel kent het een goed busnetwerk met eigen busstation.

Over het algemeen kan er goed geparkeerd worden. Uiteraard is dit buurt en straat afhankelijk.

In en rondom Huizen zijn er veilige en voldoende fiets- en wandelpaden aanwezig.

Een oppervlakte heeft van iets meer dan 23 km2. Daarvan is maar liefst 7,5 km2 water. Dat is dus écht wonen aan het water.

Opzoek naar beeldmateriaal Huizen?

Beeldbank Gooi heeft beeldmateriaal van de omgeving Huizen
Beeldbank

Wat opvallend is, is dat er in Huizen veel jonge mensen wonen. Het grootste deel van de inwoners is tussen de 30 en 50 jaar. Van vergrijzing is er dus amper sprake in deze levendige gemeente. Wil je verhuizen naar een plek waar water centraal staat? Dan zit je in Huizen helemaal op de juiste plaats. Met een prachtige ligging aan het Gooimeer heb je hier niet alleen een magisch uitzicht over het water, maar ook volop mogelijkheden voor waterrecreatie.

Van vissersdorp Huizen naar moderne gemeente

Wonen in Huizen was ooit vooral bedoeld voor vissers. Jaren geleden was Huizen namelijk een vissersdorp aan de Zuiderzee. De naam Huizen zou ontstaan zijn omdat op deze plaats in ‘t Gooi in de veertiende eeuw de eerste stenen huizen gebouwd werden. De belangrijkste bron van inkomen was visserij. De vissers van Huizen richtten zich vooral op de haringvangst. Van de haring werd bokking gemaakt, die hoofdzakelijk bestemd was voor de Duitse markt. In die tijd vond je in Huizen visrokerijen, mandenmakers, scheepswerven en een kalkfabriek waar schelpen werden verwerkt.

De komst van de Afsluitdijk maakte een eind aan de visserij en bijbehorende activiteiten. De overblijfselen van dit bijzondere verleden zijn hier en daar terug te vinden in Huizen. De originele stenen van de kalkfabriek dienden voor de bouw van een restaurant en de karakteristieke fabriekspijpen werden een industrieel monument. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden er in 2014 ruim 41.000 mensen in Huizen, dat een oppervlakte heeft van iets meer dan 23 km2. Daarvan is maar liefst 7,5 km2 water. Dat is dus écht wonen aan het water.

Snelgroeiende gemeente Huizen

Dankzij deze prachtige ligging aan het water, de nabijheid van Amsterdam en de mooie natuur die overal in en om de ruim opgezette gemeente is te vinden, vestigden diverse ondernemers zich in Huizen. Zij zorgden voor nieuwe werkgelegenheid en een snelle groei van het aantal woningen in het dorp. Ook wonen er veel mensen in Huizen die in Amsterdam of Hilversum werken. Het voordeel van wonen in Huizen terwijl je in een andere, vaak drukke, stad werkt, is dat je na je werk thuiskomt op een plek die relatief rustig gelegen is.

Bereikbaarheid Huizen

Huizen is met de auto van buitenaf het beste te bereiken vanaf de A27. Ook is de A1 een aanrijroute, maar dient er nog deels binnendoor gereden te worden. Huizen heeft in het centrum, nabij het winkelgebied, een eigen busstation van waaruit bussen naar andere plekken in Huizen en daarbuiten rijden. Huizen heeft geen treinstation. Vanuit nabijgelegen dorpen en plaatsen is Huizen ook goed te bereiken per fiets.

Werken in Huizen

Het dorp Huizen is prachtig gelegen aan het water. Rondom de haven van Huizen is veel werkgelegenheid. Zo vind je er de jachthaven en de nodige aanwezige horeca. De afgelopen jaren is er veel horeca in en rondom Huizen bijgekomen. Tussen het winkelgebied van het dorp en de haven zit een goed vertegenwoordigd industrieterrein met verschillende aanwezige bedrijven zoals Verwelius Bouwmaatschappij en het hoofdkantoor van de Lidl. Een groot deel van de inwoners van Huizen werkt buiten het dorp, zoals bij het Mediapark in Hilversum of in de hoofdstad.

Winkelen in Huizen

Het winkelgebied van Huizen ligt in het oude dorp van Huizen nabij de kerk en de kern van het dorp. Hoewel dit gebied compact is, is alles wat je nodig hebt voor je dagelijks leven aanwezig. Alle winkels en diverse supermarkten zijn vertegenwoordigd en je hoeft je woonplaats bijna niet meer uit voor je dagelijkse boodschappen en voor het kijken naar kleding, meubels en cadeaus. Hierdoor heeft het centrum van Huizen wel iets weg van het grotere Hilversum.

Kenmerken van Huizen

De Kalkovens

Steen voor steen zijn ze een keer afgebroken, bewaard en later op een andere plek weer opgebouwd. De vier ovens (torens) zijn tegenwoordig een restaurant met de naam: de Kalkovens. Het kalkbranden was een van de oudste industrieën van Huizen. Tot 1974 deden ze dienst als oven en in 1989 werd besloten de toen redelijk vervallen schoorstenen af te breken om vervolgens 10 jaar later weer op te bouwen. Nu zijn de vier kalkovens de enige, overgebleven exemplaren in Noord-Holland. Het geeft een uniek beeld aan de Haven en het aangrenzende Gooimeer.

De oude haven

Genoemd als ‘Oude Haven’ maar eigenlijk is de haven nog niet zo oud. Pas in 1854 kreeg Huizen een eigen haven. Tot die tijd werd de op de Zuiderzee gevangen vis vanaf de rede gelost. De eigen haven was een vooruitgang totdat in 1932 de Afsluitdijk de Zuiderzee afsloot. Het resulteerde in het einde van de Huizense visindustrie. De haven kreeg al snel een recreatieve functie en deze heeft deze nog steeds.

Zwembad Sijsjesberg

Beschut in bos en hei biedt dit mooie openluchtzwembad een diep bad, met een apart gebied voor het ‘springen’, een duiktoren en een instructiebad met een familieglijbaan. De kleinere onder ons kunnen lekker spetteren in het peuterbadje, terwijl de oudere rondom het zwembad plaatsnemen op de ligweiden of actief zijn op het voetbalveldje. Gelegen in de gelijknamige buurt Sijsjesberg.

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht