Skip to main content
Algemeen

Oververhitte huizenmarkt werkt starters op het gemoed

By 12 december 2020januari 7th, 2021No Comments

Voor starters wordt het steeds moeilijker een huis te vinden. Dit komt vooral door het beperkte woningaanbod. Daarbij vinden veel starters het kopen van een huis een ingewikkeld proces. Informatie zou naar deze groep verbeterd moeten worden, laten starters weten.

De woningmarkt blijkt tot zover geen last te hebben van de coronacrisis. De meeste mensen blijven hun verhuisplannen doorzetten. Toch valt er te spreken over een moeizame huizenjacht. Er zijn meer huizenzoekende dan huisverkopende, dat betekent dat er een grote mismatch is tussen het gevraagde aanbod en het aangeboden aanbod, en dit houd de prijs hoog.

Starters zouden veel baat hebben bij vriendelijkere huizenprijzen. Alleen zit dat er voorlopig nog niet in. Prijzen van de huizen blijven hoog door het tekort aan woningen op de markt, door veel overwaarde bij huizenbezitters en de lage rente. Stel je eisen bij als starter, laat je niet afschrikken door klushuizen en kijk naar een breder zoekgebied, zijn veel gehoorde tips van makelaars.

Woning te kort starters groter probleem

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de resultaten schokkend zijn en zorgen voor een maatschappelijk probleem, het ministerie, het Rijk en gemeenten zouden hierop beter moeten anticiperen.

Een 40 procent van de starters zet hun leven on hold door de woningnood. Belangrijke levensbeslissingen als samenwonen en gezinsuitbreidingen worden gedwongen uitgesteld. Er is hier spraken van maatschappelijke tweedeling, starters die nu niks kunnen kopen, missen niet alleen mijlpalen in hun leven, maar lopen ook waardestijging en vermogensopbouw mis. Zo wordt het steeds lastiger om later alsnog een woning te kunnen kopen.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat er een speciale bouwproductie komt voor starterswoningen en leningen zouden makkelijker afgegeven moeten worden door de banken. In deze tijd is er tenslotte voor hypotheekverstrekkers weinig risico op terug verkrijgen van het geleende geld.

Hilversum heeft van het Gooi nog de meeste kansen voor starters. Het aandeel appartementen en kleinere woningen is hier het grootst vergeleken in absolute aantallen met de omliggende plaatsen als Bussum en Laren.

Gjalt

About Gjalt

Blogger en initiatiefnemer van GooisWonen en vanzelfsprekend wonend in het Gooi..