Inwoners

17.655

Treinstation

1x

Er is een duidelijke reden waarom mensen zo graag in Naarden wonen: Naarden is namelijk een van de mooiste vestingsteden van heel Europa. Naarden-Vesting is beroemd door de goed bewaarde bastions, de historische stadspoorten en de grote vestinggracht. Dat is niet het enige waardoor wonen in Naarden aantrekkelijk is. Deze stad in ‘t Gooi ligt middenin een fraai natuurgebied, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en varen. Een droomplek om te wonen.

Wonen Naarden 1
Wonen Naarden 2

Karakter van Naarden

Karakteristiek | vestingstad | gunstig gelegen ten opzichte van Amsterdam | gemoedelijk | waterrijke omgeving

Naarden heeft zoveel meer dan de vesting, enorm ruim en groen met een hoog woon- en leefgenot.

Wonen Naarden 3
Wonen Naarden 4

Wooncijfer 8,0

Wonen Naarden 5
Meer informatie

Interesse gewekt voor Naarden?

Wijk en buurten Naarden
Naarden is zoals elke andere plaats opgedeeld in wijken en/of buurten. De omgeving bepaalt het woongenot.

Huis kopen Naarden
Naarden is geliefd als stad om te gaan wonen. Een aankoopmakelaar kan een steun zijn tijdens de zoektocht en het aankooptraject.

Makelaar Naarden
Een makelaar uit Naarden weet als geen ander welke woningen op de markt komen en het beste advies uitbrengen voor uw woonwensen.

Checklist Naarden

Wat vinden woningzoekers van belang

Om meer inzicht te krijgen in wat bewoners belangrijk vinden aan hun woonomgeving, is er gevraagd om aspecten van de directe omgeving en de bereikbaarheid te rangschikken in volgorde van belang. Zie ze hier opgesomd staan in volgorde van belangrijkheid.

Per item zullen wij er, waar mogelijk, een cijfer tussen 1 en 10 aangeven.

Omgevingskenmerken

De mate van weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Soms is in het noorden van Naarden de snelweg hoorbaar. Qua verkeer is er weinig tot geen hinder te bevinden. Met de juiste wind kan de fabriek in geur- en smaakstoffen te ruiken zijn.

Cijfer tussen 1 en 10, een 8.

Stad, dorp of platteland.

Naarden is een stad. Het merendeel van de stad doet dorps aan. Het is er rustig en ruimtelijk.

Conclusie: Stad.

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur. Bijv. parken, natuurgebied, water, strand.

Naarden heeft enorm veel natuur: bossen, weiland en veel water. Ook een zwemstrand is nabij de jachthaven aanwezig.

Cijfer tussen 1 en 10, een 9.

De mate van gemêleerd winkel-, sport en speelaanbod.

Naarden heeft verspreid enkele winkels. Voor het winkelen ga je naar Bussum. Er is veel ruimte voor (water)recreatie en speelmogelijkheden. De vesting is wat dat betreft een attractie voor kinderen.

Cijfer tussen 1 en 10, een 7.

Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

In Naarden-vesting zijn de nodige restaurants en kroegen te vinden. Daarbuiten eigenlijk vrijwel niets.

Cijfer tussen 1 en 10, een 6.

De kwaliteit van de lucht is ondanks de dichtbij gelegen snelweg en de randstad goed te noemen.

Cijfer tussen 1 en 10, een 7.

Het onderlinge contact tussen buren verschilt per buurt en straat.

Hier is dan ook geen cijfer aan te hangen.

Het overgrote deel van de woningen in Naarden is koop. Naast koop is er een gezonde hoeveelheid aan (sociale)huurwoningen te vinden.

Cijfer tussen 1 en 10, een 7.

Bereikbaarheid

De mate van bereikbaarheid met de auto.

Naarden is erg goed bereikbaar met de auto.

Cijfer tussen 1 en 10, een 10.

De mate waarin de plaats met OV te bereiken is vanaf een treinstation.

Naarden heeft een treinstation en er loopt een bus route door de stad.

Cijfer tussen 1 en 10, een 8.

Over het algemeen kan er goed geparkeerd worden. Uiteraard is dit buurt en straat afhankelijk. In de vesting kan het, zeker met een evenement, nog weleens drukker zijn.

Cijfer tussen 1 en 10, een 8.

In en rondom Naarden zijn er veilige en voldoende fiets- en wandelpaden aanwezig.

Cijfer tussen 1 en 10, een 10.

Wonen in Naarden

MOOI WONEN IN HET MOOISTE VESTINGSTADJE VAN EUROPA

Naarden: een stad met historie

Wonen in Naarden is ontzettend divers. Naarden bestaat namelijk uit twee delen: het historische Naarden-vesting en de nieuwe wijk buiten de vesting. De stad werd in 1350 gesticht en werd door de strategische ligging onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De vesting werd ingenomen door militairen die de stad eeuwenlang hebben verdedigd tegen hun vijanden. Bijzonder genoeg is de oude vesting goed bewaard gebleven: tot op de dag van vandaag geeft het Naarden dat typerende unieke karakter.

Wist je dat Naarden meerdere keren is uitgeroepen als beste plek om te wonen in Nederland?

Natuurlijk is wonen in ‘t Gooi sowieso aan te raden, maar wonen in Naarden is nog net weer anders dan bijvoorbeeld wonen in Hilversum of wonen in Bussum. De stad is ingedeeld als een ster om op die manier vroeger op meerdere plekken goed beschermd te zijn tegen vijanden van buitenaf. Binnen die ster vind je veel diversiteit op woongebied: van historische huisjes tot aan grote villa’s en van gerenoveerde boerderijen tot aan moderne rijtjeswoningen. Er is voor iedere portemonnee een passende woning in Naarden te vinden.

Wonen in Naarden: natuur in je achtertuin

Het is niet alleen de historie wat trekt in Naarden. De stad ligt namelijk in het hart van een prachtig natuurgebied. In het westen vind je het Naardermeer, in het noorden het Gooimeer en ten oosten van de stad ligt een groot heidegebied. Vanuit Naarden sta je dus binnen een paar minuten midden in de natuur, waar je ook maar woont in de stad. Spot vogels bij het Naardermeer of geniet gewoon van de kleurrijke flora en fauna van de stad. Dat maakt wonen in Naarden zo uniek.

Op het vele water rondom Naarden kan ook gevaren worden. Reserveer een ligplekje in de haven van de stad voor je eigen boot of huur een sloep om Naarden vanaf het water te bekijken. Wonen in Naarden betekent wonen in het groen omgeven met water én in alle rust onder de rook van de hoofdstad.

Naarden als mooiste plek om te wonen

Wist je dat Naarden meerdere keren is uitgeroepen als beste plek om te wonen in Nederland? Het weekblad Elsevier heeft meerdere keren een onderzoek gedaan. Het leefgenot bij wonen in Naarden is vooral zo hoog door de grote variatie die de stad te bieden heeft. Naast de historische monumenten en de mooie natuurgebieden heeft Naarden heel wat gezelligheid te bieden. Er is altijd wel iets te zien, te doen en te ontdekken in Naarden. Dagjesmensen weten het centrum van dit idyllische stadje dan ook goed te vinden.

Voor een overzicht van de buurten en wijken in Naarden kun je de pagina ‘buurten van Naarden’ bekijken. Wie wil er nu niet wonen op zo’n sfeervolle locatie met zoveel karakter en bovenal een bijzonder verhaal?

Bereikbaarheid Naarden

Wonen of werken in Naarden is wat betreft bereikbaarheid ideaal. Naarden is namelijk zeer goed bereikbaar vanaf de snelweg A1 en andere verbindingswegen. Ook heeft Naarden een gedeeld station met mogelijkheden tot fietsstalling. Werk je in Naarden maar woon je buiten de stad? Dan kun je gerust je fiets parkeren in deze stalling.

Werken in Naarden

Naarden is een geweldige plek om te werken voor zowel inwoners van de stad als voor mensen uit nabijgelegen dorpen. De stad beschikt over een redelijk groot industriegebied waar groothandels, industriële bedrijven en autohandels te vinden zijn. Naast het industrieterrein van Naarden kent de stad een aantal kantoorvilla’s waar bedrijven zijn gevestigd. De oude vestingstad van Naarden heeft talloze horecagelegenheden en een aantal kunstzinnige winkels.

De bekende woonwinkel van Jan des Bouvrie in Naarden heeft ook voor veel banen in de woonsector gezorgd. Op deze manier is Naarden breed georiënteerd in de verschillende branches en zijn er vacatures voor alle mogelijke functies en taken beschikbaar.

Winkelen in Naarden

Winkelen in Naarden doe je voornamelijk binnen de vesting. Hier vind je een aantal leuke mode- en lifestylewinkels, evenals supermarkten, een bakker, een slager en een groenteman. Uitgebreid winkelen in de buurt van Laren doe je in het aangrenzende Bussum. Voor het winkelen in Naarden is de vesting het leukste winkelgebied met een zeer afwisselend aanbod aan verschillende leuke lokale winkels. Naast de kleinste Albert Heijn van Nederland kun je hier terecht bij cafés, lunchrooms en restaurants.

Kenmerken van Naarden

De vesting

De prachtige stervormige Vesting stad is een bezoek ansich al waard. Loop gezellig een rondje om en door de Vesting, bezoek de leuke winkeltjes en betreed de knusse horeca van Naarden-Vesting. Ervaar de oudheid van toen en hoe men vroeger leefde. Betreed de omliggende wallen en bekijk de aanwezige bunkers. Naarden-Vesting is opzich al een stadje binnen de stad Naarden. Bezoek het Vestingmuseum om alles te weten te komen over de oudheid van de Vesting. De Vesting is zeker een van de best bewaarde vestingsteden van Europa en mede hierdoor een toeristische trekpleister voor buitenlandse gasten. Om zich vroeger goed te kunnen beschermen tegen buitenstaanders is de Vesting opgebouwd uit 6 bastions, 2 keer een omliggende wal en omliggende grachten.

De jachthaven

De ligplaatsen voor aan het Gooimeer! Een moderne haven, die volop in ontwikkeling is en ideaal is gesitueerd aan het Gooimeer. Een leuke plek om te kijken, ook al heeft u geen boot, toch zeer de moeite waard. De haven heeft zowel plekken in het water als op het land en biedt ook een mogelijkheid om uw boot overdekt in het water te laten liggen in een ijs vrije omgeving tijdens de wintermaanden. Het havenrestaurant heet u overigens van harte welkom voor een lunch of diner of natuurlijk alleen een kopje koffie!

Het Naardermeer

Een prachtig stuk natuurgebied niet ver van de vesting en aan de rand gelegen van Naarden. Het is een rustig gebied waar veel soorten dieren leven. Vogels vinden hier hun voedsel en broedplek. Het Naardermeer is niet alleen maar, zoals de naam doet vermoeden een meer, het gebied bestaat uit een aantal grote plassen die omgeven zijn door een moerasgebied en weilanden. Het Naardermeer is een laagveengebied dat op zowel Nederlands als op internationaal niveau wordt ondersteunt aan het behoud van het (beschermde) gebied. TIP: Maak een excursie met een boot en gids over het meer en sluit af met een drankje en/of hapje bij Gasterij Stadzigt van de Natuurmonumenten.

Het Gooimeer

Naarden ligt prachtig gelegen aan het Gooimeer. Iemand met een boot kan hier zijn hart ophalen. Vanuit de jachthaven maak je tochten richting Muiden (naar de Vecht) Amsterdam, Huizen en verder. Ook wanneer je niet voorzien bent van boot heb je profijt van de ligging van Naarden aan het Gooimeer. Zo kan je fietsen, wandelen, zwemmen en vissen langs de waterkant. Naarden en haar recreatie mogelijkheden zijn onbeperkt.

Naarderbos

Het Naarderbos was vroeger, zoals de naam doet vermoeden, een bos. Tegenwoordig is dit een recreatiegebied met strand, Golfbaan en woonmogelijkheden. Het clubhuis bied niet alleen onderdak voor golfliefhebbers maar ook aan de werkgelegenheid. Zo zijn er een aantal kleinere bedrijven gevestigd en is er een gezellig horeca aanwezig. Het Naarderbos, een omgeving die behoorlijk is opgeknapt en inmiddels door de nieuwe wijk ‘Naardereiland’ volledig bij de jachthaven en ook Naarden wordt betrokken. Een gebied dat in ontwikkeling is en zal blijven en hiermee veel te bieden heeft voor vertier.

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht