Wonen in
Bussum

Bussum

Dorps met een stadsrandje en een uitmuntende bereikbaarheid.

Wonen in Bussum past bij iedereen die op zoek is naar een leefomgeving in het groen. Bussum is een zeer centraal gelegen dorp in ‘t Gooi met ruim 33.000 inwoners. Het dorp ligt in het hart van het Gooi en is hiermee onder andere een belangrijke plaats voor werkenden in de Randstad. Geen wonder, want het fraaie Bussum biedt alles voor een prettig leefgenot. Zelfs zoveel dat je niet eens in een grote stad hoeft te wonen. Hoewel Bussum een dorp is, heeft het namelijk alle voorzieningen van een stad.

Karakter Bussum

Charmant | eigenzinnig | gewillig | vriendelijk | sportief | sociaal | rustig | populair | huiselijk | mensgericht | relaxed | stabiel

Inwoners

33.730

Treinstation

2x

Bereikbaarheid

Eigen vervoer, trein en bus

Wonen Bussum

Daarom kies je
voor Bussum

snel opweg

Gunstige ligging

27,2 km

van Amsterdam

25,8 km

van Utrecht

25,5 km

van Amersfoort

24,5 km

van Almere

Plaatsen in de buurt:

Interesse gewekt voor Bussum?

Meer informatie over Bussum

Bussum is zoals elke andere plaats opgedeeld in wijken en/of buurten. Hierin bepaalt de omgeving het woongenot. Bussum is geliefd als dorp om te gaan wonen. Een aankoopmakelaar kan een steun zijn tijdens de zoektocht en het aankooptraject. Een makelaar weet als geen ander welke woningen op de markt komen en het beste advies uitbrengen voor uw woonwensen.

Leer het dorp echt kennen

Buurten Bussum

Bekijk de 31 buurten van Bussum.

Makelaar Bussum

Bekijk een aantal makelaars uit Bussum.

Huis kopen Bussum

Bekijk huizen te koop van Bussum.

Vind jouw buurt!

Vind jouw plekje in het Gooi.

Wonen in
Bussum

LEVEN IN HET GROENE HART VAN ‘T GOOI

Bussum is op een knusse manier zeer dichtbevolkt; de inwoners zijn verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Bredius en het Spiegel zijn aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Het Spiegel is zelfs een van de oudste villaparken van heel Nederland. Oude, historische panden bepalen hier het groene straatbeeld. De vele vrijstaande woningen zijn ontzettend divers, waardoor je hier volledig naar eigen smaak kunt wonen in Bussum. Bredius is juist weer een goede mix tussen een villapark en een tuindorp.

Checklist Bussum

Wat vinden woningzoekers van belang

Om meer inzicht te krijgen in wat bewoners belangrijk vinden aan hun woonomgeving, is er gevraagd om aspecten van de directe omgeving en de bereikbaarheid te rangschikken in volgorde van belang. Zie ze hier opgesomd staan in volgorde van belangrijkheid.

Omgevingskenmerken

De mate van weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Bussum is op sommige plekken drukker dan in een achtergelegen buurtje. Met de wind uit een bepaalde hoek is soms de snelweg te horen, zeker in de buurten aangrenzend met de snelweg A1. Maar over het algemeen is te zeggen dat Bussum een rustig dorp is met weinig hinder.

Stad, dorp of platteland.

Bussum is een dorp maar heeft, zeker in het centrum, een stadsrandje.

Conclusie: Dorp.

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur. Bijv. parken, natuurgebied, water, strand.

Bussum is voorzien van een aangrenzende heide en heeft meer dan genoeg groen in de vorm van veel bomen, een aantal parkjes en gemeentelijke plantsoenen.

De mate van gemêleerd winkel-, sport en speelaanbod.

Met alle faciliteiten binnen handbereik wordt het leef- en woongenot in Bussum als zeer goed ervaren.

Bussum heeft een winkelgebied met genoeg horeca mogelijkheden en ook aan speel- en sportvertier is goed nagedacht.

Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Bussum is goed vertegenwoordigt met een ruime keuze aan restaurants en kroegen. Wat betreft terras mogelijkheden kan het verbeterd worden.

De kwaliteit van de lucht is ondanks de dichtbij gelegen snelweg en de randstad goed te noemen.

Het onderlinge contact tussen buren verschilt per buurt en straat.

Het overgrote deel van de woningen in Bussum is koop. Naast koop is er een gezonde hoeveelheid aan (sociale)huurwoningen te vinden.

Bereikbaarheid

De mate van bereikbaarheid met de auto.

Bussum is met de auto zeer goed bereikbaar. De verschillende op- en afritten brengen je op de plek van Bussum waar je wilt zijn.

De mate waarin de plaats met OV te bereiken is vanaf een treinstation.

Met twee treinstations en een goed busnetwerk is Bussum met het OV zeer goed bereikbaar.

Over het algemeen kan er goed geparkeerd worden. Uiteraard is dit buurt en straat afhankelijk.

In en rondom Bussum zijn er veilige en voldoende fiets- en wandelpaden aanwezig.

Het dorp is alsmaar populairder aan het worden bij gezinnen en jonge stellen.

Opzoek naar beeldmateriaal Bussum?

Beeldbank Gooi heeft beeldmateriaal van de omgeving Bussum
Beeldbank

De geografische uitbreidingsmogelijkheden van Bussum zijn heel beperkt. Daarom is er alleen sprake van zogeheten inbreiding, waarbij oudere panden plaatsmaken voor serviceflats en vrijkomende scholen, bedrijventerreinen en kerken voor woningbouwcomplexen. Dat maakt bijzonder wonen in Bussum ook mogelijk. Ongeveer 20% van haar inwoners is ouder dan 65 jaar, alhoewel de gemiddelde leeftijd de laatste jaren een dalende tendens laat zien. Het dorp is namelijk alsmaar populairder aan het worden bij gezinnen en jonge stellen die op zoek zijn naar een centrale en rustige plek in Nederland om te wonen.

Natuur rond Bussum

Wonen in Bussum betekent wonen in, bij en naast het groen. Je woont hier vlakbij de Bussumerheide. Dat is een prachtig natuurgebied, gevormd in de ijstijd en bestaande uit keileem, zand en grind dat in het verleden is afgegraven. Je kunt je wel voorstellen dat je hier je ogen uitkijkt. Dat je hier binnen no time kunt zijn, maakt wonen in Bussum extra bijzonder.

Samen met de Westerheide vormt de Bussumerheide één geheel, waar tussen een drie kilometer lange kaarsrechte onverharde weg loopt, de Nieuwe Crailoseweg, plaatselijk bekend als ‘Gebed zonder End’. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen en tot rust komen zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen. Wonen met ademruimte noemen we dat.

Bereikbaarheid Bussum

Met een baan in Bussum ben je als woonachtige buiten Bussum of juist andersom goed verbonden. Het dorp ligt aan de snelweg A1 en het heeft twee treinstations en een lokaal busnetwerk. Mocht je per trein komen dan is het mogelijk om een fiets op het station (bewaakt en onbewaakt) te stallen om vervolgens na aankomst naar je werkplek of woonplek binnen Bussum te fietsen.

Bussum is daarnaast goed te bereiken vanuit omliggende plaatsen. In ‘t Gooi vind je kwalitatieve verbindingswegen die Bussum met andere dorpen en plaatsen verbindt. Vanaf Bussum ben je zowel met de auto als het met openbaar vervoer snel in plaatsen als Naarden en Hilversum en zelfs in grote steden als Utrecht en Amsterdam.

Scholen in Bussum

Scholen in Bussum zijn er volop. Het dorp heeft bijvoorbeeld een ROC, een dependance van de Open Universiteit Nederland en scholen op het gebied van voortgezet onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarnaast zijn er circa 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar) en instellingen voor bijzonder onderwijs, zoals onderwijs voor slechtzienden en blinden.

Bussum heeft niet veel eigen industrie, wat voordelig is voor de natuur en ontspanning. Daarmee biedt het dorp namelijk een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld eromheen. Ideaal wanneer je in de grote stad werkt, maar op een rustige plek wilt wonen. Wonen in Bussum is het overwegen waard voor een ieder die op zoek is naar dat fijne en rustige plekje in Nederland.

Werken in Bussum

Wonen en werken in Bussum? Het dorp heeft een ruim en gevarieerd winkelgebied en nabij het centrum meerdere kantoorvilla’s waar de leukste banen te vinden zijn. Bussum is als plaats en onderdeel van de gemeente Gooise Meren een leuk en boeiend werkgebied met veel uiteenlopende banen. Het dorp heeft door het grote aantal scholen en onderwijsinstellingen redelijk wat banen in het onderwijs en bij de gemeente Goois Meren.

Winkelen in Bussum

Winkelen in Bussum is heerlijk. Het dorp heeft namelijk een behoorlijk rijk en groot winkelgebied ten opzichte van het aantal inwoners. Het winkelcentrum van Bussum heeft een kern met een aantal winkelstraten. Je koopt hier van alles: van je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager en groenteboer tot winkelen bij een aantal mooie kledingzaken, meubelzaken en wijn- en delicatessenwinkels. Verspreid door het centrum van het dorp zijn leuke en zeer verschillende lunchrooms te bekennen die het winkelgebied een gezellig uiterlijk geven met hun terrassen.

Kenmerken van Bussum

Station Naarden-Bussum

Een opmerkelijk strak en recht ontworpen treinstation, De bouwstijl is te omschrijven als kubistisch expressionisme. Een prachtige grote hal met mooie elementen siert de aankomst via de hoofdingang. Naast indrukwekkend ook nog eens praktisch zo’n treinstation wat dienst doet aan zowel Bussum als Naarden.

Villawijk Spiegel

Een ruim en groen opgezette woonwijk met veelal vrijstaande (land)huizen. Met een oppervlakte zo groot dat je per fiets je het best kan verplaatsen door de enorm lange lanen. Vrijwel alle huizen in deze wijk zijn bewoond en weinig doen de dienst als kantoor. Het Spiegel heeft een actieve vereniging die zorg draagt voor het behoud van de wijk.

Sint-Vituskerk

De katholieke kerk is sinds 2000 verbouwd, met behoud van monument status, tot een appartementencomplex. Gelegen aan het centrum van Bussum is deze kerk een absolute eye-catcher voor winkelend publiek. Gebouwd in 1894 in neogotische basiliek.

Koepelkerk

De Rooms-Katholieke Koepelkerk in Bussum , ook wel bekend als Mariakerk, is vrij snel te herkennen aan zijn enorme koepelconstructie. De kerk is niet hoog maar zeer breed en staat vlak naast het gemeentehuis van Gooise Meren. De kerk stamt uit 1921 en is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl.

Bilderdijkpark

Een aangelegd stadspark in Bussum gelegen aan de Brediusweg. In het voorjaar en de zomer kan het hier op zonnige dagen erg gezellig zijn met mensen op kleedjes hangend in het gras. In het voorjaar staan ook de altijd herkenbare rozen in volle bloei. Het aanwezige water in het Bilderdijkpark deed vroeger dienst als waterweg om het afgegraven zand per boot te verplaatsen voor de stadsuitbreiding van onze hoofdstad.

Bussumerheide

De Bussumse heidegebieden, de Bussumerheide en Westerheide, gelegen tussen Bussum en Hilversum zijn voor elke Bussumer bekend en worden veel bezocht voor het joggen, fietsen en wandelen. Met een aantal lichte glooiingen en een afwisseling van heide en bos is het de perfecte plek voor buitenrecreatie met zijn mooie bos wegen en sfeervolle slingerpaadjes.

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht