Het landschap van het Gooi is niet standaard weiland, boompje en sloot! Door de aanwezige heuvelrug is het de voedingsbron geweest voor vele planten en dieren.
Een deel van het Gooi ligt op een hoge zandrug. Door hoogte verschillen in het landschap zorgt dit voor gebieden van nat en droog. Deze verschillen in droogte zijn van belang voor de vele soorten dieren en planten die het Gooi herbergt.
Deze hoge zandrug is een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Door deze uitloper is het Gooi een zanderige en bosrijke omgeving met wat glooiingen zo her en der. Om het Gooi heen zijn gebieden te vinden van veen en veel water (denk aan de Loosdrechtse plassen en gebied ’s-Graveland). Meerdere plekken in het Gooi zijn beschermd zoals het Naardermeer.
Genieten van afwisseling
Wie een hond heeft kan prachtig wandelen door het bos en/of de heide. Het meest mooie van het Gooi is toch wel de afwisseling die er is. Tussen Bussum en Hilversum vind je een uitgestrekt gebied van heide waarop eigenlijk soort van plukken aan bos zijn te vinden. Dit maakt een wandeling in dit gebied afwisselend en niet snel saai.
Oudheid
Het Gooi ligt hoog en is een van de oudste bewoonde plekken van Nederland. Op het fundament van een heuvelrug en landelijk gebied zijn lang geleden de plaatsen van het Gooi gesticht. Met als oudste het dorp Laren.
Oudheid is terug te vinden in het landschap. Stokoude bomen en inrichting van oude (boeren)velden.