Zonnestraal in Hilversum, monument van licht en lucht

Wat ooit gebouwd is met een duidelijke visie en doel, heeft daarna een tijd stuurloos gedobberd en wordt nu weer optimaal gebruikt. Kom kijken en genieten bij Zonnestraal in Hilversum.

Wat vooraf ging aan het idee

De bomen rondom het complex zijn gekapt om de oorspronkelijke visuele relatie tussen het hagelwitte gebouw, dat ‘als een schip op de hei lag’ en diezelfde hei te herstellen. Want juist de abrupte overgang van het zandlandschap met heide en het dichte dennenbos was voor architect Jan Duiker in 1931 de plek waar hij het herstellingsoord voor de door tuberculose getroffen diamantbewerkers wilde bouwen: met het bos als een symbolische steun in de rug voor de patiënten en de heide als het even symbolische zicht op een betere toekomst.

De wereld uit en toch voor de eeuwigheid

Jan Duiker bouwde Zonnestraal voor dertig tot hooguit vijftig jaar, dan zou tuberculose de wereld uit zijn. En hij kreeg gelijk, met nieuwe medicatie begin jaren vijftig werd dit bestreden. Maar het voor toen super moderne gebouw, met de grote glaspartijen, omlijst door slanke, ijsblauwe kozijnen, kreeg een bestemming voor de eeuwigheid in Hilversum.


Nieuw leven

Nadat in de jaren vijftig van de vorige eeuw het sanatorium leeg kwam te staan en zelfs het gebouw gaandeweg begon (weg) te rotten , werd in 1982 besloten tot restauratie van het complex, inclusief het omringende landschap. De natuur had zich van het complex niets aangetrokken, waardoor het witte gebouw was overwoekerd door struiken en bomen.
Bureau Alle Hosper stelde een plan op dat door landschapsarchitect Peter de Ruyter wordt uitgevoerd. Het ‘licht, lucht en ruimte’ adagium van het Nieuwe Bouwen is vertaald in ‘rust, vertraging en welzijn’. De oorspronkelijke situering van het sanatorium op de rand van bos en hei wordt zoveel mogelijk hersteld en waar nodig in ere gehouden.

Tegenwoordig

Het landgoed is tegenwoordig in handen van Zonnestraal Hilversum BV. Het geheel heeft een meer open cultureel karakter gekregen en is te bezichtigen. Je wandelt vanuit het bos of de hei eenvoudig het terrein op. Er is zit tegenwoordig een brasserie, een congrescentrum en meerdere bedrijven die iets te maken hebben met de zorg en/of gezondheid.

Zonnestraal Hilversum
Loosdrechtse Bos 17
1213 RH Hilversum

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht