Woongeluk in het Gooi

By 2 april 2019april 12th, 2019Blog

Wat zorgt ervoor dat wij ons als mens ergens gelukkig, veilig en fijn voelen. Wat bepaalt dat wij ergens goed en fijn wonen. Uit onderzoek is gebleken dat dit aan de hand van een aantal factoren wordt bepaald. Het woongeluk wordt bepaald door acht geluksfactoren:

Wooncomfort
Het meest bepalend van de factoren. De mate waarin een huis tocht, last heeft van vocht of niet goed schoon en fris te houden is zij hierin het belangrijkst. Een slecht geïsoleerd huis, stank overlast, schimmelvorming, kieren en/of klapperende deuren zijn punten van frustratie.

Ruimte en Indeling
Denk hierbij aan genoeg opbergruimte, ruimte voor de was, ruimte voor een hobby of werkplek en speelruimte voor kinderen zij bepalende factoren voor het woongeluk. Het aantal vierkante meters zijn dus belangrijk en ook of een huis ruimtelijk overkomt.

Financiën
Gemiddeld betalen mensen 40% van hun inkomen aan woonlasten. Des te minder woonkosten des te meer positief invloed op het woongenot.

Locatie
De locatie is van groot belang op de woonbeleving van de mens. Rust, groen, nabij een centrum met voorzieningen zorgen voor meer woongenot. Punten als veel verkeer, criminaliteit en drukte zorgen ervoor dat iemand ergens minder graag woont.

Buiten zijn en groen
Een eigen buitenplekje is erg belangrijk. De tuin heeft hierbij de voorkeur gevolgd door een groot dakterras of ruim balkon. Het uitzicht vanuit je buitenruimte heeft invloed op je vrijheid, veiligheid en privacy. Het zicht op een bosrijke omgeving is ook een erg geliefde factor.

Sociale contacten
Contacten met buren, de bakker, etc hebben grote invloed op het geluk dat mensen ervaren in hun woonomgeving. Het is fijn om gemakkelijk in contact te komen, en in contact te zijn en blijven, met je omgeving. Dit draagt bij aan het thuisgevoel.

Veiligheid
Thuis zijn is veilig zijn! Veiligheid tegen inbraak en brand zijn hiervan erg van belang. Thuis is de plek voor samenzijn en geborgenheid.

Privacy
Privacy hangt ook deels samen met veiligheid. Thuis moet je kunnen ontspannen en kunnen doen wat je wilt zonder dat andere dit kunnen zien en daar een mening over kunnen vormen. Geen geluidsoverlast en inkijk dragen sterk bij aan een (hoog) gevoel van privacy.

Gjalt

About Gjalt

Blogger en initiatiefnemer van GooisWonen en vanzelfsprekend wonend in het Gooi..