Huren is vaak duur, maar de rentestijging maakt kopen evenmin goedkoop. De betaalbaarheid holt achteruit. Zowel kopers als huurders betalen nu al meer dan een half (bruto) modaal inkomen aan woonlasten. Door de opgelopen verkoopprijzen zaten we al slecht qua betaalbaarheid, de stijgende rente is een soort nekslag. De vraag is natuurlijk wel hoelang dit zou zal blijven, naar verwachting zullen de maandlasten met een gekochte woning op korte termijn weer dalen en komt hiermee weer onder het niveau van de huurkosten.
Woningprijzen gaan dalen in 2023
Na een flink aantal jaren van stijgende woningprijzen zal naar verwachting, van verschillende economen, de huizenpijzen in 2023 gaan dalen. Men verwacht dat dit gaat gebeuren door de volgende punten:
-economische tegenwind;
-gestegen energiekosten;
-stijgende rentes op de hypotheekmarkt.
Door bovenstaande punten zal de vraag naar woningen afnemen en zal de de vraag dalen. Ook zal er een groei in het aanbod van woningen op de koopmarkt komen omdat steeds meer mensen hun huis in de verkoop zetten.
Experts spreken over een afnemende woningwaarde die zal leiden tot een (beperkte) waardedaling in 2023.
Kopen beter dan huren
Al sinds de jaren ’80 heeft de politiek, banken en media ons wijsgemaakt dat het kopen van een woning superieur is aan het huren van een huis. Kopen zou financieel verstandig zijn. Je steekt je geld in iets wat van jou is en bouwt hiermee vermogen op. Huren is maar ‘geld weggooien’ hoor je mensen vaak genoeg zeggen. En ja daar zit natuurlijk een kern van waarheid in.
Maar is kopen voor iedereen dan beter dan huren?
Nee is daarop het antwoord! Ja het is zo dat kopen over het algemeen gemiddeld financieel voordeliger is dan huren. Dit is voor een groot deel het gevolg van stimulerend overheidsbeleid. Denk hierbij onder andere aan de hypotheekrenteaftrek.
Of kopen of huren voor jou beter is hangt vooraf van waar jij staat op dat moment in het leven, met werk en/of liefde. Als je weet dat je over een jaar een functie gaat invullen in het zuiden van het land is het wellicht niet verstandig om een woning in Groningen te gaan kopen. Ook is de op dit moment krappe woningmarkt misschien een rede voor jou om te (blijven) huren.
Kies je voor kopen of huren blijft een persoonlijke afweging. Financieel is kopen vaak voordeliger maar biedt op andere vlakken wellicht weer een strop.
Zijn er dan geen voordelen met huren?
Die zijn er zeker.
Huren biedt meer flexibiliteit (en soms vrijheid), een huurcontract opzeggen is eenvoudige dan je woning in de verkoop zetten. Verhuizen voor werk of de liefde maakt dit gemakkelijker. Ook onderhoud aan de woning is soms met huren gunstiger omdat je hier niet (altijd) zelf voor aansprakelijk bent. De huurbaas draait in het algemeen op voor de grotere uitgaven.