Ontdek het Muiderslot in Muiden

Deze keer als ontdekking het Muiderslot in Muiden. Een prachtig oud kasteel met een rijke historie. Kom een middag kijken in de geschiedenis van dit unieke plekje aan het water. Leuk voor volwassen en kinderen.

Het kasteel Muiderslot is een waterburcht, gebouwd rond 1285 in opdracht van Graaf Floris de Vijfde. Gelegen aan de rivier de Vecht, waar deze uitmondde in toen nog de Zuiderzee.
De slotgracht en de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Utrechtse Linie en de Stelling van Amsterdam maakten onderdeel uit van de beveiliging, vormden schilden van water waarmee het kasteel meer dan 700 jaar werd verdedigd.

Kom kijken!

Met verschillende routes – zoals de Ridderroute naar de hoogste toren va het kasteel, die het middeleeuwse leven laat zien, de Torenroute door de torens boven de ingang, die de verdediging van het kasteel tonen en de Gidsroute door onder meer de Bisschopskamer, de Slotkeuken en de schitterende Ridderzaal – wordt in het kasteel het verhaal verteld van Graaf Floris de Vijfde.

Buiten, ondergronds, wordt de strijd met en tegen het water zichtbaar. Het paviljoen Waterschild ligt naast de beroemd geworden pruimenboomgaard. De tuin komt terug in de afbeelding van een bloeiende pruimentak in het dak van het paviljoen, dat gebouwd is op de fundamenten van het Fort A dat hier ooit stond. De betonnen banken geven exact de plaats van de originele muren weer. Het dak, dat niet boven de vestingwallen mocht uitsteken, heeft de vorm van het schild van Floris de Vijfde.

Leuk voor kinderen

Binnen duikt de bezoeker letterlijk onder in de geschiedenis. In een robuuste en sobere ruimte tonen animaties de banden van het Muiderslot met het water, als vriend en als vijand.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht