De huizenprijzen in het Gooi blijven stijgen. Dit jaar en ook naar verwachting in 2018 zullen de prijzen van de huizen met zo’n vijf procent stijgen, aldus een schatting van de Nederlandse Bank (DNB).
Het vertrouwen bij de consument en de huizenkopers is weer terug op oud niveau van voor de crisis. Zoals het gezegde laat horen: ‘Geld moet rollen’, heeft er weer voor gezorgd dat er huizen worden verkocht en gekocht. Natuurlijk is de historisch lage rente van het moment ook een prikkel voor mensen om te gaan kopen.
Blijft de markt stabiel?
We weten allemaal dat wanneer de huizenprijzen blijven stijgen dat deze markt ook weer gaat dalen, het is een terugkerende cyclus, en we kunnen er opwachten. Als zoals voorspeld door de DNB dat de prijzen komende twee jaar nog blijven stijgen, zal daarna wellicht de daling kunnen worden ingezet. Nu kopen veel mensen mede door de lage rente hun droompaleisje en sluiten een maximale hypotheek af. Maar wat gebeurt er als straks de rente omhoog schiet naar oude rentestanden van 8 procent of zelfs hoger en de waarde van je huis is afgenomen?
Huizen komen onderwater te staan: De waarde van je huis wordt minder dan je hypotheekschuld. Verkopen zonder restschuld zit er niet meer in en de hele huizenmarkt komt weer op slot te staan.
Hoe ontstaat een luchtbel in de huizenmarkt?
In tijden van ruime financiële mogelijkheden wil iedereen een huis kopen, doordat er veel kapers zijn, wordt er vaak flink boven de vraagprijs geboden om het huis te kunnen bemachtigen. Kopers overbieden en elkaar en hierdoor gaan de huizenprijzen flink omhoog.