Het is de rust, de hoeveelheid weilanden en de koeien op de rotonde die je het gevoel geven van een landelijk leven in Eemnes. Ook de hoeveelheid boerderijen, die voornamelijk aan de Wakkerendijk te vinden zijn, geven Eemnes een boeren-achtig uiterlijk mee. Zeker wanneer je de lokale boeren nog met trekkers over de landerijen ziet rijden.
Vanouds bestaat Eemnes uit twee delen: Eemnes-Binnen, het deel bij de Wakkerendijk met vooral boerderijnen, en Eemnes-Buiten. Deze laatste bestaat uit nieuwbouwbuurten en is op bepaalde delen nog steeds in ontwikkeling. In het jaar 1811 werden deze twee delen samengebracht tot gemeente Eemnes.
Voor de aanleg van de afsluitdijk in 1932 woonden met aan de westzijde van de Wakkerendijk (de kant van Laren). De oostkant van de dijk was niet bewoond vanwege de zee waterkerende functie.
Na de aanleg van de afsluitdijk werd de Wakkerendijk deels afgegraven en werden er ten oosten van de dijk wegen aangelegd en vormde zich hier melkveehouderijen en andere agrarisch doeleinden. De meeste boerderijnen ten westen van de dijk verloren hun functie en kregen een woonbestemming.
De buurt Wakkerendijk-Meentweg, zoals deze officieel heet, is populair onder nieuwkomers. Bestaande boerderijen die naast of tegen de dijk zijn aangebouwd worden gemoderniseerd en aangepast naar prachtige woonboerderijnen voor gezinnen.
Eemnes is de enige stad van het Gooi dat in de provincie Utrecht ligt en niet zoals de overige plaatsen allemaal in Noord-Holland. De naam Eemnes is een samenstelling van ´Eem´, wat de rivier is die verderop achter de uitgestrekte weilanden ligt en het ´nes´ wat landtong betekent.
Ambitie van Eemnes
Eemnes heeft een groen en dorps karakter wat men koestert en bewaakt. Een dorp waar men elkaar kent en voor elkaar klaarstaat om te kunnen helpen. Gemeente Eemnes heeft als ambitie om voor iedereen een passende woning te hebben. En dit zal nooit ten koste gaan van het grote agrarische gebied dat Eemnes heeft.
Meer informatie over het wonen in Eemnes.
Redelijk onbekend en ineens op de kaart
Eemnes heeft altijd redelijk in de schaduw gestaan van de overige plaatsen uit het Gooi. Eemnes heeft vanaf 2008 wat meer landelijke allure gekregen met het tv/programma ´De Gouden Kooi´ wat hier werd opgenomen. Later werd dit huis gebruikt voor het programma ´Koffietijd´. Niet heel interessant allemaal deze programma’s voor Eemnes als plaats, wat de echte toef op de taart is voor Eemnes was de vermelding in het tv-programma ‘Nederland van boven’, hier werd Eemnes belicht als bereikbaarste plaats van Nederland. Gemiddeld kun je vanuit Eemnes in 78 minuten elke plaats in ons land bereiken. In de wandelgang van Eemnes vernomen dat niet iedere Eemnesser blij was met deze uitspraak op de televisie.
Koeien op de rotonde?!
Wie weeft ze niet gezien: de koeien op de rotonde bij Eemnes. Als je van Laren naar Eemnes rijd en de A27 hebt overgestoken zie je ze direct staan op de rotonde. Vanaf de A27 is het afslag Eemnes. In 1995 plaatste Joris Baudoin deze koeien van beton geschilderd in zwart-wit op dit prominente punt. Joris Baudoin is een Nederlandse beeldende kunstenaar die veel met beton werkt.
Eemnesser Koeien Trofee
Eind jaren ’90 werd er gestart om meer te doen voor de sporters die een bijzondere prestatie hadden behaald. Na een brainstormsessie werd er bedacht jaarlijks een trofee uit te rijken aan deze sporters: het kreeg al snel de naam Eemnesser Koeien Trofee. Dit natuurlijk met een knipoog naar de beroemde rotonde van Eemnes, die nog steeds jaarlijks veel op foto wordt vastgelegd.