Problemen door veranderingen in de huizenmarkt

Er gebeurd veel op het moment in onze samenleving. Naast de corona problematiek lijkt de woningmarkt steeds meer op slot te raken door een tekort aan woningen. Een korte samenvatting van wat er op het moment speelt en wat dat voor invloed heeft.

De stad is minder in trek

Nog geen 50 procent van de kopers uit grote steden koopt daar een nieuwe woning. Enkele jaren terug in 2015 lag dat percentage nog op zeker 60 procent.
Makelaarsvereniging NVM heeft dat onderzocht. Zo worden dus ook buurgemeenten en gebieden buiten de grote steden / Randstad steeds populairder. Het aantal ‘Randstadverlaters’ nam toe met 7 procent naar 22 procent in 5 jaar tijd. Dit geeft druk op de omliggende regio’s zoals dat ook merkbaar is bij ons in het Gooi door een blijvende vraag naar woningen door nieuwkomers en het aanbod blijft voor deze groep uit.

Vergrijzing neemt toe, meer ouderenwoningen nodig

Dit is een uitdaging voor gemeenten. Het aantal 55-plussers staat in het jaar 2035 op 4,5 miljoen inwoners. Nu is het nog zo dat de meeste ouderen zolang mogelijk thuis (zelfstandig) moeten blijven wonen. Echter zijn niet al deze woningen daarvoor geschikt en hebben de senioren behoefte om bij elkaar te wonen voor eenvoudige sociale contacten blijkt uit de Eerste Monitor Ouderenhuisvesting van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ollongren. Het aantal senioren stijgt flink de komende jaren en kunnen niet doorschuiven naar specialde seniorenwoningen aangezien deze grotendeels zijn wegbezuinigd. En hierdoor blijven de ouderen in te grote woningen achter en zorgt dit voor een stop in het aanbod van de huizenmarkt.

Huizen te kort? Zo bouw je sneller

Het is in Nederland nog niet helemaal gebruikelijk, terwijl dit in het buitenland al veel meer gebeurd, maar met hout bouw je sneller huizen.
Het bouwen van houtenhuizen heeft een aantal voordelen:

  • Hout is uitermate geschikt voor prefabbouw
  • Hout is licht en goed vervoerbaar
  • Hout houdt CO2 vast is hiermee beter voor het milieu
  • Hout kan je een tweede en derde leven geven
  • Bouwen met hout is qua kosten nu op kleine schaal nog gelijk, op grotere schaal zal het voordeliger worden

Waarom dit nog niet massaal gebeurd volgens TNO zijn de aannemers die nog (te)veel vertrouwd vasthouden aan het bouwen met beton en ook blijft de kennis om met hout te werken achter. Wel ziet men hierin langzaam een kentering komen. Dit biedt perspectief voor de toekomstige woningmarkt.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht