De vestingwerken van Naarden

De verdedigingswerken rond Naarden zijn op verschillende manieren te bekijken; vanuit het stadje zelf, wandelend eroverheen en, wat wellicht de meeste indruk maakt, vanaf een boot.

Naarden, ooit hoofdstad van het Gooi en gelegen op een strategische plek die toegang tot het gebied bood, heeft de huidige omwalling sinds de tweede helft van de zeventiende eeuw.
Nadat de Franse troepen van koning Lodewijk XIV de stad zonder al te veel moeite hadden ingenomen werd een jaar later, de stad was inmiddels heroverd door stadhouder Willem III, gestart met de aanleg van een nieuwe, betere verdedigingsgordel. Architect Adriaan Dortsman ontwierp de vorm.

De vestingwerken bestaan uit zes bemuurde bastions, zes eveneens bemuurde ravelijnen, twee stenen beren en een omgrachting. De verdedigingswerken, die begin vorige eeuw gesloopt dreigden te worden, behoren tot de gaafst bewaarde van Nederland. Daarom is de vesting van Naarden dus ook zo geliefd onder dagjes mensen, om het moois te aanschouwen.
Curieus is de plek van de Utrechtse Poort, aan het Ruysdaelplein. Tijdens de mobilisatie van 1914 bleek de originele locatie te smal voor de legervoertuigen. Daarop werd de poort afgebroken en naast een bredere doorgang in de wal geplaatst.

Over de gracht kan natuurlijk met een eigen boot worden gevaren, maar van april tot en met oktober ook met een gids op een van de historische schepen.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht