Wonen in
Eemnes

Informatie over
Eemnes

9.113

Geen

Eemnes

Utrecht

Waarom wonen in Eemnes?

Cijfers Eemnes per thema

 • Groen en natuur

  Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

 • Rust en ruimte

  De mate van ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

 • Water en strand

  Nabijheid van recreatief water en strand.

 • Sport en recreatie

  Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

 • Bereikbaarheid auto

  De mate van bereikbaarheid met de auto.

 • Bereikbaarheid OV

  De mate waarin de plaats met OV te bereiken is.

 • Winkelaanbod

  De mate van gemêleerd winkelaanbod.

 • Scholen en opvang

  Aanbod aan scholen en kinderopvang.

 • Horeca

  Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Bewoner aan het woord

Wij wonen nu 4 jaar in Eemnes en dat bevalt ons goed. De rust en het dorpse karakter vinden wij erg fijn. Wij komen beiden uit de grote drukke stad en hebben hier onze vleugels uitgeslagen om een gezin te kunnen gaan vormen. Het naastgelegen Laren vinden wij een knus winkelgebied en komen wij ook graag met vrienden voor een hapje en drankje. Eemnes heeft voor de dagelijkse boodschappen genoeg winkels, maar echt shoppen doen we in Laren

Bram en MaaikeInwoners van Eemnes

Eemnes:

Eemnes naast een knus centrum ook rustig gelegen aan de natuur. Met veel boerderijen, waarvan de meeste woonboerderijen zijn, is het ‘leven’ van vroeger nog goed voor te stellen – Karakteristiek | gunstig gelegen | gemoedelijk | boerse omgeving met veel landbouw

Eemnes in Beeld

Zicht op wonen.

Meer zien van Eemnes?

Buurten Eemnes

Alle buurten van Eemnes.

Makelaar Eemnes

De aangesloten makelaar voor Eemnes.

Zoekopdracht

Zoekopdracht voor een woning.

Plaatsen Gooi

Bekijk de andere plaatsen van het Gooi.

Over Goois Wonen
en haar missie.

Wij zijn er voor jou om te informeren.

Het wonen in Eemnes

Landelijk wonen in een waterrijk natuurgebied met grote geschiedenis

Relaxed wonen in een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Dat kan in Eemnes in het Arkemheen-Eemland. In dit waterrijke natuurgebied halen fietsers, wandelaars en watersporters hun hart op. Eemnes wordt gevormd door Eemnes-Binnen, met zijn karakteristieke boerderijen langs de Wakkerendijk en Eemnes-Buiten, waar enkele fraaie nieuwbouwwijken in de natuur zijn gerealiseerd.

Eemnes heeft een rijke geschiedenis: het dorp is in de twaalfde eeuw ontstaan na een stormvloed. Er vestigden zich aan de monding van de rivier de Eem twee kleine nederzettingen: Ter Eem en Eemnes. Nes betekent ꞌlandtong aan de binnenbocht van een rivierꞌ. De dorpsnaam verklaart daarmee de fraaie ligging in het landschap. Er zijn vandaag de dag nog vele sporen van het verleden te ontdekken in dit historische dorp.

Het monumentale, zestiende-eeuwse gemaal en sluis in de Eemnesservaart, de laatgotische uit 1351 daterende Nicolaaskerk en het beschermde dorpsgezicht de Kerkstraat, het oudste straatje van Eemnes waar nog vijftiende-eeuwse huizen staan, zijn herinneringen van en aan vroeger. Eemnes telt tegenwoordig nog geen 9.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 33 vierkante kilometer. Wonen in Eemnes biedt dus veel kansen op het gebied van ruimtelijk leven. Ongeveer 2,5 kilometer van het dorp bestaat uit water. Over de perfecte plek om te wonen voor watersportliefhebbers gesproken!

Fraai woongenot in Eemnes

Natuurlijk is dit bijzondere dorp ook het wonen waard wanneer je geen watersportliefhebber bent. Eemnes is namelijk een echte eyecatcher in dit stuk Nederland. De plaats krijgt in de jaren 70 van de vorige eeuw de contouren van zijn huidige aanzicht. In de Noordbuurt en Zuidbuurt worden nieuwe woningen neergezet en boerderijen in het oude deel worden getransformeerd tot grote en aantrekkelijke woonhuizen. Het historische dorpsbeeld harmonieert tegenwoordig met de natuurlijke groene omgeving. Oude en nieuwe gebouwen wisselen elkaar af in het dorpsgezicht.

De Eemnesser polder wordt als een van de mooiste polders van Europa beschouwd. Dat is niet voor niets: het leefgenot krijgt een boost door de vele recreatiemogelijkheden. Eemnes is onderdeel van een fietsknooppuntennetwerk, er zijn fraaie wandelroutes in het polderlandschap en het natte veengebied is een ideale voedingsbodem en leefgebied voor zeldzame planten en weidevogels. Wonen in Eemnes biedt dus voor zowel mensen als dieren een gevarieerd landschap aan.

Eemnes: de best bereikbare plaats van Nederland

Wonen in Eemnes betekent ook: wonen in de best bereikbare plaats van Nederland, zo heeft onderzoek van het tv-programma ꞌNederland van Bovenꞌ aangetoond. Vanuit dit dorp in de gemeente Utrecht is men gemiddeld genomen met de auto in 78 minuten in elke andere plaats in Nederland. Dat kun je van geen enkele andere plaats in het land zeggen.

De bereikbaarheid van Eemnes wordt verder verbeterd met de verbreding van de snelwegen A1 en A27 tussen Utrecht-Noord, knooppunt Eemnes en de aansluiting Bunschoten-Spakenburg. Op die manier wordt het dorp nog beter bereikbaar en kun je vanuit Eemnes nog sneller andere plekken in Nederland bereiken.

Bereikbaarheid Eemnes

Eemnes is dus de best bereikbare plaats van het land. Dat is ideaal wanneer je vanuit een stad of dorp in de buurt moet komen, maar ook prima te doen wanneer je vanuit een ander deel in Nederland komt. Deze bereikbaarheid is gebaseerd op het vervoer met de auto. Het dorp is vanaf de snelweg A1 en A27 goed en snel te bereiken. Eemnes staat met de omliggende plaatsen in verbinding met het busnetwerk van de regio en heeft geen eigen treinstation.

Werken in Eemnes

Eemnes is een mooie rustige gelegen plaats aan de rand van ‘t Gooi in de provincie Utrecht. Van oudsher is Eemnes een dorp waar de boeren de werkgelegenheid vormde. Inmiddels is dit veel minder geworden en is er wat lokale horeca en winkelcentra te vinden.

Grote industrie kent Eemnes niet en het heeft dan ook een redelijk klein industrieterrein waar voornamelijk zakelijke dienstverlening is gevestigd. In Eemnes wonen dan ook veel mensen die buiten het dorp werkzaam zijn. Het is de ideale uitvalsbasis voor werkenden in bijvoorbeeld Utrecht, Hilversum of Amsterdam.

Winkelen in Eemnes

Eemnes heeft voor de dagelijkse behoeftes een uitstekend en goed bereikbaar winkelgebied. Voor gespecialiseerde boodschappen is het aan te bevelen naar de naastgelegen plaatsen te rijden, zoals Bussum of Hilversum. Een modern en vrij nieuw winkelcentrum weet menig Eemnesser al jaren gelukkig te maken.

Supermarkten, bakker, slager en andere kleine winkels sieren het straatbeeld. Het is een plek van samenkomen en gezelligheid om vervolgens weer terug te keren naar je landelijke woning waar rust regeert. Meer heb je ook niet nodig, toch? Wonen in Eemnes is alleen daarom al Heerlijk met een grote H te noemen.