Wonen in
Blaricum

Informatie over
Blaricum

10.098

Geen

Blaricum

Noord-Holland

Waarom wonen in Blaricum?

Cijfers Blaricum per thema

 • Groen en natuur

  Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

 • Rust en ruimte

  De mate van ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

 • Water en strand

  Nabijheid van recreatief water en strand.

 • Sport en recreatie

  Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

 • Bereikbaarheid auto

  De mate van bereikbaarheid met de auto.

 • Bereikbaarheid OV

  De mate waarin de plaats met OV te bereiken is.

 • Winkelaanbod

  De mate van gemêleerd winkelaanbod.

 • Scholen en opvang

  Aanbod aan scholen en kinderopvang.

 • Horeca

  Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Blaricum:

Vriendelijk karakter | gemoedelijk | natuurlijke omgeving | Oase aan rust | historisch dorp met een warme kern

Bewoner aan het woord

Een dorp met veel groen en fijne mensen. Het winkelgebied kan, zeker in de zomermaanden, als druk worden ervaren. Dit moet ik wel eerlijk zeggen, terwijl er veel wordt gesproken over 'de oase van rust'. Met mijn gezin heb ik hier 2 jaar geleden mijn intreden gedaan en daar genieten wij nog elke dag van. Blaricum is onze thuisbasis geworden.

MarkInwoner van Blaricum

Blaricum in Beeld

Zicht op wonen.

Meer zien van Blaricum?

Buurten Blaricum

Alle buurten van Blaricum.

Makelaar Blaricum

Woon Beter Makelaars

Zoekopdracht

Zoekopdracht voor een woning.

Plaatsen Gooi

Bekijk de andere plaatsen van het Gooi.

Over Goois Wonen
en haar missie.

Wij zijn er voor jou om te informeren.

Het wonen in Blaricum

Weelderig wonen in het Nederlandse groen

Wonen in Blaricum is geschikt voor een ieder die op zoek is naar een centrale plek in Nederland, een authentieke omgeving vol groen en de mogelijkheid om groots te wonen met heide, bossen, water en strand in de buurt. Blaricum is een oase van rust in de drukke Randstad. Het is de ideale plek om te leven, te werken én te recreëren. Welkom thuis.

Een van de mooiste dorpen van Nederland? Dat is zonder twijfel Blaricum. Ooit was het dorp een boerennederzetting; tegenwoordig is het een aantrekkelijke gemeente waar nog geen 10.000 mensen wonen. Zo blijft wonen in Blaricum intiem, maar met de gewenste privacy. Jaren geleden kwamen creatieven en kunstenaars uit Amsterdam om zich te vestigen in dit prachtige dorp. Zij hebben het aanzien van Blaricum flink doen stijgen. De gemeente wordt gevormd door de oude kern en de buurt Bijvanck. Nieuwbouwwijk Blaricummermeent wordt gauw onderdeel van dit rustieke dorp en is momenteel nog volop in ontwikkeling.

Blaricum: leven tussen het water en het groen

Het is wel duidelijk waarom wonen in Blaricum puur een genot is: het rustieke dorp grenst namelijk enerzijds aan het water en wordt anderzijds omgeven door de natuur. Natuurgebieden als het Warandepark en de Blaricummerheide liggen om de hoek. De totale oppervlakte van Blaricum (1.559 hectare) bestaat uit groen en blauw; natuur en water. Ruim 173 hectare geldt als openbaar groen (inclusief het Warandepark), 445 hectare is water en ruim 91 hectare natuurgebied.

Wandelen, fietsen en paardrijden door de Gooise heidevelden en bossen wordt hier veel gedaan. Vanaf de Tafelberg, het hoogste punt van ’t Gooi, heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving. Het is hier bijna on-Nederlands hoe mooi de natuur is. Watersportliefhebbers komen graag naar het Eemmeer, het Gooimeer en het strand van recreatiegebied Stichtsebrug om te zeilen, surfen, zonnen en zwemmen. Een heerlijke plek voor ieder seizoen.

Historisch dorp Blaricum met een open en vriendelijk karakter

De oude boerderijen met rieten daken in de dorpskern Blaricum herinneren aan de vroegere landbouw, terwijl de riante villa’s wijzen op een rijk verleden. Het dorpshart ontleent zijn charme onder andere aan de arbeidershuizen, groene hagen en oneindige kronkelweggetjes.

Blaricum is zonder meer idyllisch te noemen waarbij geldt: what you see is what you get. Laat dat wat je ziet nou net een prachtig stukje Nederland zijn. Een plek waar wonen is zoals wonen bedoeld is.

Het is niet alleen de natuur die dit dorp zo uniek maakt. Blaricum heeft uitstekende winkelvoorzieningen en eet- en drinkgelegenheden. In de dorpskern wisselen ambachtelijke winkeltjes, modeboetieks en kunstgaleries elkaar af. Het culinaire aanbod varieert van streekgerechten tot haute cuisine. Blaricum is al met al een dorp met een open en vriendelijk karakter, waar het goed wonen is en het leefgenot hoog is. Dagjesmensen vinden het niet voor niets heerlijk om hier lekker te gaan wandelen en dineren.

Bereikbaarheid Blaricum

Blaricum is als plaats goed te bereiken met de auto en fiets. Zo is het dorp bereikbaar vanaf de A1 en de A27 en de ‘binnendoor’ wegen. Blaricum ligt op de route van het busnetwerk uit de omgeving en is hierdoor goed te bereiken vanuit de omliggende plaatsen Hilversum, Naarden, Baarn en Huizen. Ook vanuit de grote steden zoals Utrecht en Amsterdam ben je binnen no time in het hart van Blaricum.

Werken in Blaricum

Blaricum is een rustig gelegen dorp in een zeer groene omgeving. Blaricum kent geen industrie en heeft als werkgelegenheid voornamelijk te maken met lokale winkels, voornamelijk in de verrijking van de dagelijkse behoeftes en een aantal kantoorvilla’s. De grootste werkgever van Blaricum is nu nog het ziekenhuis Ter Gooi Blaricum. Dit ziekenhuis ligt aan de rand van het dorp tegen de snelweg A1 aan en is hierdoor goed bereikbaar. Veel inwoners van Blaricum werken buiten de stad, waardoor hun woonplaats echt een plek van ontspanning is. Dat kan ook haast niet anders met al het aanwezige groen.

Winkelen in Blaricum

Gek op winkelen? In Blaricum vind je volop winkels, ateliers en boetiekjes voor het shoppen van kleding en accessoires; allemaal lokaal. Het winkelgebied van Blaricum ligt verspreid rondom het kruispunt waar de Torenlaan, Huizerweg en Dorpsstraat samenkomen. Het winkelcentrum biedt aan de bewoners hun dagelijkse boodschappen en behoeftes. Blaricum heeft een Albert Heijn, een bakker en slager en wat andere lokale winkels. Wil je echt groot gaan shoppen is het aan te bevelen naar LarenBussum of Hilversum te gaan. Voor het kopen van je etenswaren en andere dagelijkse boodschappen heeft Blaricum echter wel de nodige diverse opties.