Typisch Gooisch of niet?

Het Gooi stond/staat bij sommige bekend als kakkersdorp, rijke reservaat of ‘show town’. De oude gewoontes, straatbeelden en voorvertoningen zijn deze nog actief zoals sommige mensen dat misschien voor zich zien als ze denken aan het Gooi of is hier van helemaal niks waar?

Je kunt in het Gooi BN’ers in het wild tegenkomen, bakfietsen en Range Rovers strijden er in het straatbeeld om dominantie en de vierkantenmeter prijzen zijn er ongekend. Welkom in het rijkenreservaat het Gooi.

Typisch Gooisch of niet?

Onderstaand een aantal opsommingen, oftewel de gedachte, van mensen over het Gooi. Ik vermeld er ook bij of dit waar of niet waar is naar eigen mening.

Au pair
Geen grotere hoeveelheid au pairs dan in het Gooi. Uiteraard is deze inzetbaar als werkster, klusjesman, boodschappenmeisje en pakezel.
Mijn oordeel: je ziet in het Gooi inderdaad veel au pairs. Op bepaalde avonden van de week zijn er ook soort van ‘au pair avonden’ waarbij au pairs verzamelen in de kroeg voor een gezamenlijk onderonsje.

Bakfiets
Bakfietsen zijn sterk vertegenwoordigd in het Gooi. Wie een rondje Gooi doet komt er al gauw 40-50 tegen, dan wel geparkeerd of bewegend.
Mijn oordeel: ja de bakfiets is goed vertegenwoordigd in het Gooi. Welk gezin met jonge kinderen heeft hem niet?!

Car wrapping
De laatste autotrend is toch wel het car wrappen. Omdat een mooie dure auto op zich niet meer volstaat om op te vallen, laat je hem voor een kleine vijf mille inpakken met een matte folie.
Mijn oordeel: er is een tijd geweest dat je deze creatie om de auto redelijk veel zag. Momenteel ik de trends alweer afnemend heb ik het idee.

Dubbel belegt
Een extra portie beleg op je broodje bij een van de tenten van Laren of Blaricum.
Mijn oordeel: ik heb met dit beeld geen ervaring, naar mijn weten wordt hier niet veel naar gevraagd.

Zwaaifactor
Hoe meer je vanaf de terrassen zwaait naar voorbijgangers hoe populairder je bent en meer aanzien krijgt.
Mijn oordeel: ja door sommige mensen is het zien en gezien worden. Denk dat dit niet veel anders is dan in Amsterdam.

Minimeisje
Rijke ouders trakteren hun dochter bij het behalen van het eindexamen op haar eerste auto, vaak een Mini of Fiat 500. Er rijdt inmiddels zo veel jong grut in Mini’s, dat we gerust van het fenomeen Minimeisje kunnen spreken.
Mijn oordeel: yes this car is famous here (en waar niet toch?)

Paparazzi
Omdat het Gooi, en dan vooral Laren, het foerageergebied vormt van de vele Bekende Nederlanders die er wonen, is het een dankbaar jachtgebied de paparazzi.
Mijn oordeel: met regelmaat kom je naast de Bekende Nederlanders ook weleens een bekende fotograaf tegen. Dan heb je natuurlijk ook nog op de Brink in Laren de jonge fotografen die de voorbij rijdende dure auto’s vastleggen.

Range Rover
Standaard boodschappenwagen van mama’s in het Gooi. Papa rijdt er natuurlijk ook in, als hij geen zin heeft om zijn rug te verzieken in zijn Porsche.
Mijn oordeel: Voornamelijk in Laren en Blaricum zie je dit mode autootje rijden. Ja, vaak zitten daar moeders in maar ik durf niet te zeggen dat dit per definitie een Gooise vrouwenauto is. Er rijden nog veel meer andere auto’s rond ook.

Het Gooi armpje
De wijze waarop vrouwen in het Gooi hun tas dragen, in hun elleboog, zorgt ervoor dat zij permanent met een arm voor zich uitgestoken over straat lopen.
Mijn oordeel: tja wat moet ik hierop antwoorden.

Altijd de zonnebril
Weer of geen weer, met een grote zonnebril op lijk je lekker belangrijk en kun je toch make-uploos de straat op en vooral ook lekker (vrij) gluren.
Mijn oordeel: ja de zonnebril is onder man en vrouw populair. Ik weet niet of enkel voor het Gooi is. Volgens mij is de zonnebril een mode item door heel Nederland toch?!

Hot or not
Als je dochter niet van top tot teen in designer labels hijst, is ze op school aan de wolven overgeleverd. Het Burberry-sjaaltje is een rotsvast stijlstatement voor minderjarigen.
Mijn oordeel: compleet niks van waar! Onzin!

Even bellen
Bellen, bellen, bellen. Om je huis in het Gooi te kunnen betalen moet je natuurlijk wel 24/7 met de zaak verbonden zijn.
Mijn oordeel: tegenwoordig zijn we met z’n allen maar 24-7 verbonden met het werk, de social media kanalen en alle andere ‘bijhoud momentjes’. Dit is niet perse enkel in het Gooi maar ‘een probleem’ wat overal heerst. We zouden de telefoon wat minder bij ons moeten dragen en meer met het hier en nu bezig moeten zijn.

Mannelijk sjaaltje
Als Gooise man ben je natuurlijk niet bang om je vrouwelijke kanten te tonen met het wufte sjaaltje dat je vrouw voor je hebt gekocht.
Mijn oordeel: ach als iemand dat mooi vind of het koud heeft laat deze lekker.

Trophywives
Glamourvrouwen van de selfmade makkers. Dit zijn de luxe paardjes van de wijk. Zij verplaatsen zich uitsluitend in per Range Rover, shoppen dagelijks in Laren en lunchen dagelijks in de omgeving. Zij werken niet, hooguit doen ze wat statusverhogend modellen- of presenteerwerk.
Mijn oordeel: ja hebt er een aantal van deze vrouwen in het Gooi die je met regelmaat tegenkomt. Vaak inderdaad in een SUV.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht