Dit zijn de stadsparken van Bussum

Stadsparken of eigenlijk in dit geval ´dorpsparken´ zijn in de grotere steden razend populair. Met zonnige dagen zitten ze al snel vol. Het dorp Bussum heeft een aantal parken en groene gebieden waar je kunt genieten van de natuur en buitenlucht. Ook al is Bussum omgeven door natuur, toch zijn de parken van Bussum een fijne omgeving om te wandelen of te relaxen.

Willem Bilderdijkpark

Het Willem Bilderdijkpark is een relatief klein park, maar het biedt wel een oase van rust in Bussum. Het park heeft een aantal mooie bomen en struiken, evenals een grasveld waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Er zijn ook bankjes waar je kunt zitten en een boek kunt lezen of gewoon kunt genieten van het uitzicht op het park.

Het park is niet groot genoeg voor actieve recreatie zoals sporten of fietsen, maar het is wel een leuke plek voor een rustige wandeling of picknick. Het park is een geschikte plek voor gezinnen met jonge kinderen.

Het Willem Bilderdijkpark is een aangename plek om te ontspannen en te genieten van de natuur in het centrum van Bussum. Het park begeeft zich in het Brediuskwartier en is te betreden vanuit de buurten Vondellaan en Bredius-West.

Het Mouwtje

Het Mouwtje is een park in het noordoosten van Bussum dat rond een voormalige zanderij is aangelegd. In opdracht van de gemeente Bussum werd het park vanaf 1920 ontworpen en aangelegd door landschapsarchitect Dirk Tersteeg, die gebruik maakte van de hoogteverschillen en afwateringssloten die waren ontstaan door de zandafgravingen. Het park bestaat uit het Mouwtje en het Bilderdijkplantsoen, die oorspronkelijk als één geheel waren ontworpen. Het Mouwtje slingert zich langs voormalige zanderijvaarten en heeft een langgerekte vorm. Veertien trappen overbruggen de hoogteverschillen en door het gebruik van zichtassen ontstond een ruimtelijk gevoel. Het park werd gerenoveerd in 2010 en teruggebracht naar de situatie van 1936. De Vrienden van het Bredius willen samen met de gemeente Gooise Meren in de toekomst zorgdragen voor het behoud van dit beschermd dorpsgezicht.

Het park heeft een vijver en een kinderboerderij en biedt een dagelijks onderkomen aan wandelaars en omwonende met een hond. Er zijn de nodige bankjes aanwezig waar je kan genieten van de omgeving. De kinderboerderij is altijd leuk voor kinderen.

Het Mouwtje is te bezoeken in het Brediuskwartier van Bussum en ligt in de volgende buurten: Bredius-Oost, Bredius-West en Vondellaan.

Kom van Bieghel

Kom van Bieghel is een zeer klein parkje in de wijk Spiegel. Het heeft een kleine vijver dat omringd is door gras. De vijver is door Biegel in 1880 uitgegraven, die de grond gebruikte om zijn villa Solitude op een heuveltje te kunnen bouwen. Het heeft een aantal bankjes maar is eigenlijk te klein en te open om er ontspannen te gaan zitten. Het parkje wordt veelal door leerlingen van het naastgelegen Vitus college gebruikt al ‘hangplek’.

Kom van Bieghel ligt in de gelijknamige buurt ten noorden van Goois Natuurreservaat Cruysbergen en Bussums Bloei.

Vijverpark

Voorheen lag hier een “nevenwerk” van Fort Werk IV dat nog stamt uit eind 1870. Het park is aangelegd in 1941 en het afgegraven zand diende als demping van de Bussummer haven. Tegenwoordig wordt het park gebruikt als wandelgebied voor senioren uit het naastgelegen De Antonius Hof. Het zuidelijker deel van het park wordt veel gebruikt om de weg naar station Bussum-Zuid te verkorten voor inwoners uit o.a. de Wester Eng. Ook wordt er hier veel gespeeld.

Vijverpark ligt in de wijk Eng en de buurt Wester Eng. Als je via de Bussumergrindweg Bussum komt binnen rijden ligt het aan de rechterzijde direct over het spoor.

Groene long

De Groene long gelegen aan de zuidzijde van Bussum, maakt deel uit van de “Groene As”, een aaneengesloten groene ruimte tussen Naarden en de Bussumerheide. Binnen dit gebied zijn diverse faciliteiten beschikbaar, waaronder twee sportveldcomplexen, Fort Werk IV, het Spant!, een fietscrossbaan, een park met speelplekken, een hertenkamp en speeltuin Heidezicht met een horecapaviljoen.

Het park wordt tijdens zonnige dagen goed besteed door spelende kinderen en gezinnen die gaan picknicken op de vele vierkante meters open gras. Ook de jaarlijkse Wereld BBQ vind hier plaats en vele scholen en verenigingen uit de omgeving weten hun weg naar de Groene long.

De Groen long is gesitueerd in de buurt Midden Eng-Oost en is via het Hertenkamp verbonden met de Bussumerheide.

Deel het met een ander

Dit vind je misschien ook leuk

Laat deze buurt weten dat je interesse hebt om er te komen wonen

Dit kunt u verwachten:

  • wij versturen een kaartje naar elk huishouden in de buurt;
  • wij proberen met social media deze bewonersgroep zo goed mogelijk te bereiken;
  • Oproep via social media
  • Uw oproep krijgt een vermelding op onze website.

Aan deze service zijn kosten gebonden. Kosten variëren per buurt. Het aantal huishoudens is hierin bepalend. Wij mailen u terug met daarin een passend voorstel.

Zoekopdracht