Wonen in
Muiden

Informatie over
Muiden

6210

Geen

Gooise Meren

Noord-Holland

Waarom wonen in Muiden?

Cijfers Muiden per thema

 • Groen en natuur

  Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

 • Rust en ruimte

  De mate van ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

 • Water en strand

  Nabijheid van recreatief water en strand.

 • Sport en recreatie

  Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

 • Bereikbaarheid auto

  De mate van bereikbaarheid met de auto.

 • Bereikbaarheid OV

  De mate waarin de plaats met OV te bereiken is.

 • Winkelaanbod

  De mate van gemêleerd winkelaanbod.

 • Scholen en opvang

  Aanbod aan scholen en kinderopvang.

 • Horeca

  Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Bewoner aan het woord

Een jaar geleden zijn wij neergestreken in de nieuwe wijk van Muiden. De Krijgsman geeft ons ruimte en rust en biedt ons als gezin een betere leefomgeving dan Amsterdam (waar wij vandaan komen). Een knus oud centrum met veel mogelijkheden tot afspreken met vrienden en een fijne wandeling. Wij hopen nog vele jaren van deze vestingstad te mogen genieten.

Familie NeerdijkInwoners van Muiden

Muiden:

Karakteristiek | vestingstad | gunstig gelegen ten opzichte van Amsterdam en het Gooi | gemoedelijk | waterrijke omgeving | gelegen aan de Vecht en het IJmeer

Muiden in beeld

Meer zien van het Gooi?

Buurten Gooi

Vind jouw buurt! Waar in Muiden wil jij wonen?.

Makelaar Muiden

De aangesloten makelaar voor Muiden.

Zoekopdracht

Zoekopdracht voor een woning.

Plaatsen Gooi

Bekijk de andere plaatsen van het Gooi.

Over Goois Wonen
en haar missie.

Wij zijn er voor jou om te informeren.

Het wonen in Muiden

Gemoedelijk en centraal wonen in een waterrijke omgeving

Wonen aan het water wordt in Muiden wel heel letterlijk genomen. Vlakbij de sluis en met een kasteel om de hoek biedt de plaats Muiden naast plezier en vermaak ontzettend veel woongenot. Met alles op korte afstand van elkaar in een rustige omgeving is Muiden het nieuwe wonen voor iedere leeftijd.

Muiden is al zeker duizend jaar oud en maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie en later tot de Stelling van Amsterdam. Dat Muiden een rijke geschiedenis heeft, zie je vandaag de dag terug op veel plekken in de stad. Zo zijn er de bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn voor inwoners van Muiden en voor iedereen van buiten de stad. De meest bekende bezienswaardigheid van Muiden is het middeleeuwse kasteel het Muiderslot, maar ook zeker de hervormde kerk, het Muizenfort en natuurlijk het bekende forteiland Pampus.

Wonen in vestingstad Muiden

Wonen in Muiden betekent wonen in een bijzondere vestingstad in Noord-Holland. Sinds 1 januari 2016 is Muiden met Naarden en Bussum gefuseerd tot de gemeente Gooise Meren. De plaats ligt aan het uitgestrekte IJmeer en aan de Vecht, waardoor je hier optimaal kunt genieten van een waterrijke omgeving. Hier zie je dagelijks de mooiste bootjes voorbij komen – menig inwoner van Muiden beschikt over een eigen vaartuig. Als je dan toch aan het water of in de buurt van water woont, kun je daar net zo goed volop van genieten.

In Muiden wonen ongeveer 6250 inwoners in verschillende leeftijdscategorieën. Zo is het stadje enorm populair bij jonge gezinnen en mensen die in Amsterdam werken, maar ergens rustig willen wonen. Ook wonen er veel 45 tot 60-jarigen in Muiden. Deze diversiteit maakt Muiden levendig en uniek. Zij hebben deze karakteristieke plaats in hun hart gesloten. Misschien ben jij wel de volgende inwoner van Muiden die dat doet.

Nieuwbouw in Muiden

Muiden is een plaats waar je uren kunt slenteren door de schilderachtige straatjes en langs de prachtige waterkant. Het altijd levendige stukje bij de sluis, waar ook de nodige horeca met terras omheen gevestigd is, is het hart van het dorp. Hier komen op zaterdagochtend de wielrenners langs die hun rondje maken tussen het Gooi en Amsterdam, hier komen de dagjesmensen en tegenwoordig zelfs buitenlandse toeristen. Aan de westelijke kant van Muiden wordt momenteel volop gebouwd.

De nieuwe wijk die hier gerealiseerd wordt beschikt over verschillende soorten huizen. Heb je altijd al eens aan het water willen wonen in een nieuwbouwwoning dan is wonen in Muiden zonder twijfel een goed idee. In deze nieuwbouwwijk in Muiden staat een verscheidenheid aan bouwstijlen centraal, zodat het net als de inwoners een divers geheel wordt. Wil je liever een huis huren in Muiden? Ook dat valt binnen de mogelijkheden. Er zijn zowel prachtige oude huizen in het centrum te huur als appartementen rondom de stad.

Bereikbaarheid Muiden

Muiden is goed te bereiken met de auto via de A1 (afslag Muiden-Weesp), evenals de A9 (afslag Muiden-Weesp). Muiden heeft geen eigen treinstation: het dichtstbijzijnde treinstation bij Muiden is in Weesp op ongeveer 3 kilometer afstand van Muiden. Wel beschikt Muiden over een busstation met diverse lijnen binnen de stad en streekbussen naar locaties buiten de stad zoals Amsterdam.

Werken in Muiden

Veel inwoners van Muiden werken in Amsterdam en wonen in Muiden. Dat is niet zo gek: Muiden heeft de charme van een grote stad zonder dat het er echt druk wordt, zoals in Amsterdam wel kan. Wonen in Muiden is dus wonen in rust middenin het groen – dat is precies waarom men zo graag woont in deze vestingstad. Je bent vanaf Muiden binnen een kwartier in de hoofdstad, waardoor Muiden de perfecte uitvalsbasis is. Liever aan de slag in Muiden? Ook dat is mogelijk. Muiden heeft veel banen op het gebied van toerisme, watersport en in de evenementen.

Eten en drinken in Muiden

Je hoeft Muiden niet uit voor een gezellige afspraak met vrienden of familie. De gezellige cafés, zoals het bekende Eethuys-Café Graaf Floris V, Café Ome Ko en Restaurant de Doelen bieden genoeg vertier voor inwoners en toeristen. Ook in de jachthaven is er van alles te doen. Op het terras aan de Groote Zeesluis kun je uren zitten. Omdat Muiden aan het water ligt, is het vooral in de zomer heerlijk toeven op de vele terrassen.

Winkelen in Muiden

Wonen in Muiden betekent dat je de stad niet uit hoeft voor de dagelijkse boodschappen. Naast de supermarkten en lokale winkels vind je hier enkele kledingwinkels, woonwinkels en boetiekjes. Voor de écht grote winkelketens is het aan te raden om een dagje Amsterdam te doen, maar wanneer je eenmaal in het centrum van Muiden bent is de kans groot dat je er niet meer weg wilt. Dat doet wonen in Muiden met je.