Wonen in
Huizen

Informatie over
Huizen

41.273

Geen

Huizen

Noord-Holland

Waarom wonen in Huizen?

Cijfers Huizen per thema

 • Groen en natuur

  Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

 • Rust en ruimte

  De mate van ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

 • Water en strand

  Nabijheid van recreatief water en strand.

 • Sport en recreatie

  Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

 • Bereikbaarheid auto

  De mate van bereikbaarheid met de auto.

 • Bereikbaarheid OV

  De mate waarin de plaats met OV te bereiken is.

 • Winkelaanbod

  De mate van gemêleerd winkelaanbod.

 • Scholen en opvang

  Aanbod aan scholen en kinderopvang.

 • Horeca

  Aanwezigheid van restaurants, kroegen en terrassen.

Bewoner aan het woord

Nadat onze kind uit huis ging een aantal jaren geleden zijn wij kleiner gaan wonen binnen Huizen. Wij wonen nu in het Oude Dorp in de helft van een oude boerderij. Alles op loopafstand voor ons en waar we oud kunnen worden. Wij zijn echte Huizers en voelen ons enorm verbonden met de omgeving.

Cees en AnneliesInwoners van Huizen

Huizen:

Met speelse ruime wijken aan het water is deze omgeving zeer fiets- en kindvriendelijk – Havenplaats met rijke geschiedenis | gelegen aan het Gooimeer | waterrijke omgeving | Haven van het Gooi

Huizen in Beeld

Zicht op wonen.

Meer zien van Huizen?

Buurten Huizen

Alle buurten van Huizen.

Makelaar Huizen

De aangesloten makelaar van Huizen.

Zoekopdracht

Zoekopdracht voor een woning.

Plaatsen Gooi

Bekijk de andere plaatsen van het Gooi.

Over Goois Wonen
en haar missie.

Wij zijn er voor jou om te informeren.

Het wonen in Huizen

Wonen en dromen aan het Gooimeer

Landelijk wonen in Nederland doe je in ‘t Gooi: aan het eind van de Utrechtse Heuvelrug vind je het voormalige vissersdorp Huizen. Een bosrijke omgeving, een jachthaven en een recreatiestrand met ondiep water aan het Gooimeer staan garant voor veel woon- en leefgenot. Het dorp is dan ook geliefd bij Amsterdamse forenzen en medewerkers van televisie en radio in Hilversum. Een groot deel van Huizen bestaat uit water. Dat betekent lekker varen, zwemmen en vooral: genieten bij je woning in Huizen.

Divers wonen in Huizen

Wonen in Huizen kan op verschillende manieren. De woningmarkt in Huizen is namelijk ontzettend gevarieerd. Hier kunnen zowel woningzoekenden met een bescheiden beurs terecht, als mensen die op zoek zijn naar een grote villa met veel ruimte eromheen. Ook een woning huren in Huizen behoort tot de mogelijkheden voor wonen in Huizen. Er zijn ruime appartementen te vinden evenals moderne woningen, ruime villa’s en huizen aan het water.

Wat opvallend is, is dat er in Huizen veel jonge mensen wonen. Het grootste deel van de inwoners is tussen de 30 en 50 jaar. Van vergrijzing is er dus amper sprake in deze levendige gemeente. Wil je verhuizen naar een plek waar water centraal staat? Dan zit je in Huizen helemaal op de juiste plaats. Met een prachtige ligging aan het Gooimeer heb je hier niet alleen een magisch uitzicht over het water, maar ook volop mogelijkheden voor waterrecreatie.

Van vissersdorp Huizen naar moderne gemeente

Wonen in Huizen was ooit vooral bedoeld voor vissers. Jaren geleden was Huizen namelijk een vissersdorp aan de Zuiderzee. De naam Huizen zou ontstaan zijn omdat op deze plaats in ‘t Gooi in de veertiende eeuw de eerste stenen huizen gebouwd werden. De belangrijkste bron van inkomen was visserij. De vissers van Huizen richtten zich vooral op de haringvangst. Van de haring werd bokking gemaakt, die hoofdzakelijk bestemd was voor de Duitse markt. In die tijd vond je in Huizen visrokerijen, mandenmakers, scheepswerven en een kalkfabriek waar schelpen werden verwerkt.

De komst van de Afsluitdijk maakte een eind aan de visserij en bijbehorende activiteiten. De overblijfselen van dit bijzondere verleden zijn hier en daar terug te vinden in Huizen. De originele stenen van de kalkfabriek dienden voor de bouw van een restaurant en de karakteristieke fabriekspijpen werden een industrieel monument. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek woonden er in 2014 ruim 41.000 mensen in Huizen, dat een oppervlakte heeft van iets meer dan 23 km2. Daarvan is maar liefst 7,5 km2 water. Dat is dus écht wonen aan het water.

Snelgroeiende gemeente Huizen

Dankzij deze prachtige ligging aan het water, de nabijheid van Amsterdam en de mooie natuur die overal in en om de ruim opgezette gemeente is te vinden, vestigden diverse ondernemers zich in Huizen. Zij zorgden voor nieuwe werkgelegenheid en een snelle groei van het aantal woningen in het dorp. Ook wonen er veel mensen in Huizen die in Amsterdam of Hilversum werken. Het voordeel van wonen in Huizen terwijl je in een andere, vaak drukke, stad werkt, is dat je na je werk thuiskomt op een plek die relatief rustig gelegen is.

Bereikbaarheid Huizen

Huizen is met de auto van buitenaf het beste te bereiken vanaf de A27. Ook is de A1 een aanrijroute, maar dient er nog deels binnendoor gereden te worden. Huizen heeft in het centrum, nabij het winkelgebied, een eigen busstation van waaruit bussen naar andere plekken in Huizen en daarbuiten rijden. Huizen heeft geen treinstation. Vanuit nabijgelegen dorpen en plaatsen is Huizen ook goed te bereiken per fiets.

Werken in Huizen

Het dorp Huizen is prachtig gelegen aan het water. Rondom de haven van Huizen is veel werkgelegenheid. Zo vind je er de jachthaven en de nodige aanwezige horeca. De afgelopen jaren is er veel horeca in en rondom Huizen bijgekomen. Tussen het winkelgebied van het dorp en de haven zit een goed vertegenwoordigd industrieterrein met verschillende aanwezige bedrijven zoals Verwelius Bouwmaatschappij en het hoofdkantoor van de Lidl. Een groot deel van de inwoners van Huizen werkt buiten het dorp, zoals bij het Mediapark in Hilversum of in de hoofdstad.

Winkelen in Huizen

Het winkelgebied van Huizen ligt in het oude dorp van Huizen nabij de kerk en de kern van het dorp. Hoewel dit gebied compact is, is alles wat je nodig hebt voor je dagelijks leven aanwezig. Alle winkels en diverse supermarkten zijn vertegenwoordigd en je hoeft je woonplaats bijna niet meer uit voor je dagelijkse boodschappen en voor het kijken naar kleding, meubels en cadeaus. Hierdoor heeft het centrum van Huizen wel iets weg van het grotere Hilversum.

Kenmerken van Huizen

De Kalkovens

Steen voor steen zijn ze een keer afgebroken, bewaard en later op een andere plek weer opgebouwd. De vier ovens (torens) zijn tegenwoordig een restaurant met de naam: de Kalkovens. Het kalkbranden was een van de oudste industrieën van Huizen. Tot 1974 deden ze dienst als oven en in 1989 werd besloten de toen redelijk vervallen schoorstenen af te breken om vervolgens 10 jaar later weer op te bouwen. Nu zijn de vier kalkovens de enige, overgebleven exemplaren in Noord-Holland. Het geeft een uniek beeld aan de Haven en het aangrenzende Gooimeer.

De oude haven

Genoemd als ‘Oude Haven’ maar eigenlijk is de haven nog niet zo oud. Pas in 1854 kreeg Huizen een eigen haven. Tot die tijd werd de op de Zuiderzee gevangen vis vanaf de rede gelost. De eigen haven was een vooruitgang totdat in 1932 de Afsluitdijk de Zuiderzee afsloot. Het resulteerde in het einde van de Huizense visindustrie. De haven kreeg al snel een recreatieve functie en deze heeft deze nog steeds.

Zwembad Sijsjesberg

Beschut in bos en hei biedt dit mooie openluchtzwembad een diep bad, met een apart gebied voor het ‘springen’, een duiktoren en een instructiebad met een familieglijbaan. De kleinere onder ons kunnen lekker spetteren in het peuterbadje, terwijl de oudere rondom het zwembad plaatsnemen op de ligweiden of actief zijn op het voetbalveldje. Gelegen in de gelijknamige buurt Sijsjesberg.