Bussum

“De buurten zorgen voor rust en veiligheid, het dorpse zorgt voor gezelligheid en intimiteit - Dorp met karakter | veel ruimte en groen | gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen | gemoedelijk | kindvriendelijke omgeving door rustige buurten”

GjaltInitiatiefnemer GooisWonen
Bussum
Gooise Meren
35.515 (2019)
2x station
Zicht op Bussum
en de Sint Vituskerk

Waarom wonen in Bussum?

Bereikbaarheid: Bussum is goed bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer: 2 treinstations en een busnetwerk.
Woongenot: Met alle faciliteiten binnen handbereik wordt het leef- en woongenot in Bussum als zeer goed ervaren
Omgeving: Groene omgeving met veel ruimte voor buitenrecreatie. Deels gelegen aan heide en bos. Omliggende plaatsen op fietsafstand. Compleet winkelgebied en veel horeca.
Voor de kids: Ruime keuze scholen, veel speel- en sportmogelijkheden, zwembad, Filmhuis.
Lees meer over Bussum

Dorps met een stadsrandje

Huizen zoekopdracht Bussum

Zet een zoekopdracht uit voor een woning bij de door ons aangesloten makelaar uit Bussum.
Vraag aan

Bussum kent veel plekken
van schoonheid en rust

Aanbod, verdeling en bereikbaarheid

Groen en natuur

80%

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

Rust en ruimte

80%

Veel ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Water en strand

60%

Nabijheid van recreatief water en strand.

Aanbod sport en recreatie

80%

Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

Meer

Bereikbaarheid met de auto

100%

Horeca en uitgaan

80%

Winkelaanbod

80%

Bereikbaarheid met OV

100%

Scholen en kinderopvang

80%

Wijken en buurten Bussum

Bussum kent 4 wijken - 31 buurten

Meer zien van Bussum?

Het wonen in Bussum

Verbindt mens met omgeving
Het is onze missie

Het hart van het Gooi

Bussum is een zeer centraal gelegen dorp in ‘t Gooi met ruim 33.000 inwoners. Het heeft een centrumfunctie en het is ook een belangrijke forenzen plaats voor werkenden in de Randstad. Geen wonder, want dit van oudsher zeer fraaie, pittoreske dorp heeft alle faciliteiten voor een prettig leefgenot. Ongeveer 20% van haar inwoners is ouder dan 65 jaar, alhoewel de gemiddelde leeftijd de laatste jaren een dalende tendens laat zien.

Bussum is zeer dichtbevolkt en verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Bredius en het Spiegel zijn aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Oude, historische panden bepalen hier het straatbeeld. De geografische uitbreidingsmogelijkheden van Bussum zijn heel beperkt. Daarom is er alleen sprake van zogeheten inbreiding, waarbij oudere panden plaatsmaken voor serviceflats en vrijkomende scholen, bedrijventerreinen en kerken voor woningbouwcomplexen.

Cultuur en winkelen in Bussum

Bussum kent een gezellig stadshart waar het heerlijk toeven is. Deze wordt gescheiden door de spoorlijn met een nabijgelegen station. Binnen een paar minuten lopen bent u in het centrum met vele restaurantjes en winkels. Naast theater ‘t Spant ligt Fort Werk IV, een van de vijf werken die tussen 1868 en 1870 is gebouwd. Het is de enige van de vijf forten die bewaard is gebleven en te bekijken is.

Natuur rond Bussum

Vlakbij de bebouwde kom van Bussum kunt u heerlijk wandelen op de Bussumerheide. Een prachtig gebied, gevormd in de ijstijd en bestaande uit keileem, zand en grint dat in het verleden is afgegraven. Samen met de Westerheide vormt het één geheel, waar tussen een drie kilometer lange kaarsrechte onverharde weg loopt, de Nieuwe Crailoseweg, plaatselijk bekend als ‘ Gebed zonder End’.

Woonachtig in Bussum dit zijn de scholen

In Bussum zijn veel verschillende scholen, zoals een ROC en een dependance van de Open Universiteit Nederland en scholen op het gebied van voortgezet onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarnaast zijn er circa 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar) en instellingen voor bijzonder onderwijs, zoals onderwijs voor slechtzienden en blinden. Dit is slechts een kleine opsomming van alle onderwijsmogelijkheden die in Bussum kunnen worden genoten. Bussum heeft niet veel eigen industrie. Daarmee biedt het een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld erom heen. Wonen in Bussum is het overwegen waard!

Bereikbaarheid Bussum

Met een baan in Bussum ben je als woonachtige buiten Bussum goed verbonden. Zo ligt Bussum gelegen aan de snelweg A1 en heeft Bussum twee treinstations en een lokaal busnetwerk. Mocht je per trein komen is het mogelijk om een fiets op het station (bewaakt en onbewaakt) te stallen om vervolgens na aankomst naar je werkplek binnen Bussum te fietsen. Woonachtig binnen ‘t Gooi en kom je met eigen vervoer ook dan is werken in Bussum geen probleem door de goede verbindingswegen met de omliggende plaatsen.

Werken in Bussum

Bussum heeft een ruim en gevarieerd winkelgebied en nabij het centrum meerdere kantoorvilla’s waar de leukste banen te vinden zijn. Bussum is als plaats en onderdeel van de gemeente Gooise Meren een leuk en boeiend werkgebied met veel uiteenlopende banen. Bussum heeft redelijk wat banen in het onderwijs en bij de gemeente Goois Meren, deze fusiegemeente heeft onderdak gekregen in het toenmalige gemeentehuis van Bussum.

Winkelgebied

Bussum heeft een behoorlijk rijk en groot winkelgebied ten opzichte van het aantal inwoners. Het winkelcentrum van Bussum heeft een kern met een aantal winkel zijstraten.

Het winkelgebied van Bussum heeft alles, van je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager en groenteboer ook nog een aantal mooie kledingzaken, meubelzaken en wijn- en delicatessenwinkels.
Verspreid door het centrum van het dorp zijn leuke en zeer verschillende lunchrooms te bekennen die het winkelgebied een gezellig uiterlijk geven met hun terrassen.

Parkeren centrum Bussum

Parkeren in Bussum kan bij de parkeergarage naast de Albert Heijn of bij de parkeerplaats achter de speelgoedwinkel naast het spoor.

Kenmerken van Bussum

Station Naarden-Bussum

Een opmerkelijk strak en recht ontworpen treinstation, De bouwstijl is te omschrijven als kubistisch expressionisme. Een prachtige grote hal met mooie elementen siert de aankomst via de hoofdingang. Naast indrukwekkend ook nog eens praktisch zo’n treinstation wat dienst doet aan zowel Bussum als Naarden.

Villawijk Spiegel

Een ruim en groen opgezette woonwijk met veelal vrijstaande (land)huizen. Met een oppervlakte zo groot dat je per fiets je het best kan verplaatsen door de enorm lange lanen. Vrijwel alle huizen in deze wijk zijn bewoond en weinig doen de dienst als kantoor. Het Spiegel heeft een actieve vereniging die zorg draagt voor het behoud van de wijk.

Sint-Vituskerk

De katholieke kerk is sinds 2000 verbouwd, met behoud van monument status, tot een appartementencomplex. Gelegen aan het centrum van Bussum is deze kerk een absolute eye-catcher voor winkelend publiek. Gebouwd in 1894 in neogotische basiliek.

Koepelkerk

De Rooms-Katholieke Koepelkerk in Bussum , ook wel bekend als Mariakerk, is vrij snel te herkennen aan zijn enorme koepelconstructie. De kerk is niet hoog maar zeer breed en staat vlak naast het gemeentehuis van Gooise Meren. De kerk stamt uit 1921 en is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl.

Bilderdijkpark

Een aangelegd stadspark in Bussum gelegen aan de Brediusweg. In het voorjaar en de zomer kan het hier op zonnige dagen erg gezellig zijn met mensen op kleedjes hangend in het gras. In het voorjaar staan ook de altijd herkenbare rozen in volle bloei. Het aanwezige water in het Bilderdijkpark deed vroeger dienst als waterweg om het afgegraven zand per boot te verplaatsen voor de stadsuitbreiding van onze hoofdstad.

Bussumerheide

De Bussumse heidegebieden, de Bussumerheide en Westerheide, gelegen tussen Bussum en Hilversum zijn voor elke Bussumer bekend en worden veel bezocht voor het joggen, fietsen en wandelen. Met een aantal lichte glooiingen en een afwisseling van heide en bos is het de perfecte plek voor buitenrecreatie met zijn mooie bos wegen en sfeervolle slingerpaadjes.

Goois Wonen

Contact

Stadsmarketing het Gooi

Fijn wonen is meer dan een dak boven je hoofd. De omgeving, de straat en de bewoners en faciliteiten hebben daar allemaal invloed op.

Verkennend | verruimend | verbeeldend
Plaatsen
7
Wijken
29
Buurten
140