Wonen in Bussum

Bussum, Noord-Holland
Gooise Meren
33.515
€ 493.725
2x treinstation

Kenmerken Bussum:

Dorp met karakter | veel ruimte en groen | gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen | gemoedelijk | kindvriendelijke omgeving door rustige buurten

Waarom BussumVergelijkKaart BussumStel je vraag

Wonen in Bussum, het hart van het Gooi

Bussum is een zeer centraal gelegen dorp in ‘t Gooi met ruim 33.000 inwoners. Het heeft een centrumfunctie en het is ook een belangrijke forenzen plaats voor werkenden in de Randstad. Geen wonder, want dit van oudsher zeer fraaie, pittoreske dorp heeft alle faciliteiten voor een prettig leefgenot. Ongeveer 20% van haar inwoners is ouder dan 65 jaar, alhoewel de gemiddelde leeftijd de laatste jaren een dalende tendens laat zien.

Bussum is zeer dichtbevolkt en verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Bredius en Het Spiegelkwartier zijn aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Oude, historische panden bepalen hier het straatbeeld. De geografische uitbreidingsmogelijkheden van Bussum zijn heel beperkt. Daarom is er alleen sprake van zogeheten inbreiding, waarbij oudere panden plaatsmaken voor serviceflats en vrijkomende scholen, bedrijventerreinen en kerken voor woningbouwcomplexen.

Bussum, dorp en groen aangewezen als Rijks beschermd stadsgezicht

Cultuur en winkelen in Bussum

Bussum kent een gezellig stadshart waar het heerlijk toeven is. Deze wordt gescheiden door de spoorlijn met een nabijgelegen station. Binnen een paar minuten lopen bent u in het centrum met vele restaurantjes en winkels. Naast theater ‘t Spant ligt Fort Werk IV, een van de vijf werken die tussen 1868 en 1870 is gebouwd. Het is de enige van de vijf forten die bewaard is gebleven en te bekijken is.

Natuur rond Bussum

Vlakbij de bebouwde kom van Bussum kunt u heerlijk wandelen op de Bussumerheide. Een prachtig gebied, gevormd in de ijstijd en bestaande uit keileem, zand en grint dat in het verleden is afgegraven. Samen met de Westerheide vormt het één geheel, waar tussen een drie kilometer lange kaarsrechte onverharde weg loopt, de Nieuwe Crailoseweg, plaatselijk bekend als ‘ Gebed zonder End’.

Woonachtig in Bussum dit zijn de scholen

In Bussum zijn veel verschillende scholen, zoals een ROC en een dependance van de Open Universiteit Nederland en scholen op het gebied van voortgezet onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarnaast zijn er circa 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar) en instellingen voor bijzonder onderwijs, zoals onderwijs voor slechtzienden en blinden. Dit is slechts een kleine opsomming van alle onderwijsmogelijkheden die in Bussum kunnen worden genoten. Bussum heeft niet veel eigen industrie. Daarmee biedt het een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld erom heen. Wonen in Bussum is het overwegen waard!

Waarom wonen in Bussum?

Omgeving

 • Groene omgeving
 • Deels gelegen aan heide en bos
 • Kindvriendelijke buurten
 • Deels aan het Gooimeer gelegen
 • In de top 10 Nederlandse woonplaatsen

Bereikbaarheid

 • Direct gelegen aan de A1
 • Uitvalswegen met omgeving
 • Twee NS-stations
 • Busverbinding met omgeving

Leef- en woongenot

 • Rust en ruimte
 • Compleet winkelgebied
 • Eigen treinstation
 • Veel scholen
 • Veel horeca
 • Fijne omgeving

Voor de kids

 • Basisscholen/middelbarensscholen
 • Speeltuinen
 • Verschillende sportverenigingen
 • Filmhuis

Wil je wonen in Bussum?

Kies voor een makelaar uit Bussum

Benieuwd geworden naar het wonen in Bussum? Mocht u in Bussum willen gaan wonen dan heeft u het over het hart van ´t Gooi.

Kaart van Bussum

Ligging van Bussum

Vergelijk Bussum met omliggende plaatsen

Groen en natuur

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

Bussum

70%

Naarden

80%

Laren

80%

Hilversum

80%
Rust en ruimte

Veel ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Bussum

70%

Naarden

80%

Laren

80%

Hilversum

60%
Water en strand

Nabijheid van recreatief water en strand.

Bussum

70%

Naarden

90%

Laren

50%

Hilversum

80%
Sport en recreatie

Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

Bussum

70%

Naarden

80%

Laren

60%

Hilversum

80%
Openbaar vervoer

Bussum

80%

Naarden

60%

Laren

50%

Hilversum

90%
Bereikbaarheid auto

Bussum

90%

Naarden

90%

Laren

90%

Hilversum

60%
Horeca

Bussum

70%

Naarden

60%

Laren

70%

Hilversum

80%
Winkelaanbod

Bussum

70%

Naarden

50%

Laren

60%

Hilversum

100%

Hay, we komen graag met je in contact

Misschien zelfs met een kopje koffie?

Vertel ons hoe we contact met je kunnen opnemen.

Op welke plaats(en) heeft uw aanvraag/opmerking betrekking?

Hoe kunnen we helpen?

Stel gerust een vraag of laat eenvoudigweg een reactie achter.

Bereikbaarheid, werk en winkelgebied

Bereikbaarheid Bussum

Lees over de bereikbaarheid

Met een baan in Bussum ben je als woonachtige buiten Bussum goed verbonden. Zo ligt Bussum gelegen aan de snelweg A1 en heeft Bussum twee treinstations en een lokaal busnetwerk. Mocht je per trein komen is het mogelijk om een fiets op het station (bewaakt en onbewaakt) te stallen om vervolgens na aankomst naar je werkplek binnen Bussum te fietsen. Woonachtig binnen ‘t Gooi en kom je met eigen vervoer ook dan is werken in Bussum geen probleem door de goede verbindingswegen met de omliggende plaatsen.

Werken in Bussum

Lees over werkgelegenheid

Bussum heeft een ruim en gevarieerd winkelgebied en nabij het centrum meerdere kantoorvilla’s waar de leukste banen te vinden zijn. Bussum is als plaats en onderdeel van de gemeente Gooise Meren een leuk en boeiend werkgebied met veel uiteenlopende banen. Bussum heeft redelijk wat banen in het onderwijs en bij de gemeente Goois Meren, deze fusiegemeente heeft onderdak gekregen in het toenmalige gemeentehuis van Bussum.

Winkelgebied

Winkelgebied van Bussum

Bussum heeft een behoorlijk rijk en groot winkelgebied ten opzichte van het aantal inwoners. Het winkelcentrum van Bussum heeft een kern met een aantal winkel zijstraten.

Het winkelgebied van Bussum heeft alles, van je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager en groenteboer ook nog een aantal mooie kledingzaken, meubelzaken en wijn- en delicatessenwinkels.
Verspreid door het centrum van het dorp zijn leuke en zeer verschillende lunchrooms te bekennen die het winkelgebied een gezellig uiterlijk geven met hun terrassen.

Parkeren centrum Bussum

Parkeren in Bussum kan bij de parkeergarage naast de Albert Heijn of bij de parkeerplaats achter de speelgoedwinkel naast het spoor.

Kenmerken van Bussum

Station Naarden-Bussum


Lees over station


Een opmerkelijk strak en recht ontworpen treinstation, De bouwstijl is te omschrijven als kubistisch expressionisme. Een prachtige grote hal met mooie elementen siert de aankomst via de hoofdingang. Naast indrukwekkend ook nog eens praktisch zo’n treinstation wat dienst doet aan zowel Bussum als Naarden.

Villawijk Het Spiegel


Lees over Het Spiegel


Een ruim en groen opgezette woonwijk met veelal vrijstaande (land)huizen. Met een oppervlakte zo groot dat je per fiets je het best kan verplaatsen door de enorm lange lanen. Vrijwel alle huizen in deze wijk zijn bewoond en weinig doen de dienst als kantoor. Het Spiegel heeft een actieve vereniging die zorg draagt voor het behoud van de wijk.

Sint-Vituskerk


Lees over Sint-Vituskerk

De katholieke kerk is sinds 2000 verbouwd, met behoud van monument status, tot een appartementencomplex. Gelegen aan het centrum van Bussum is deze kerk een absolute eye-catcher voor winkelend publiek. Gebouwd in 1894 in neogotische basiliek.

Koepelkerk


Lees over de Koepelkerk

De Rooms-Katholieke Koepelkerk in Bussum , ook wel bekend als Mariakerk, is vrij snel te herkennen aan zijn enorme koepelconstructie. De kerk is niet hoog maar zeer breed en staat vlak naast het gemeentehuis van Gooise Meren. De kerk stamt uit 1921 en is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl.

Bilderdijkpark


Lees over Bilderdijkpark

Een aangelegd stadspark in Bussum gelegen aan de Brediusweg. In het voorjaar en de zomer kan het hier op zonnige dagen erg gezellig zijn met mensen op kleedjes hangend in het gras. In het voorjaar staan ook de altijd herkenbare rozen in volle bloei. Het aanwezige water in het Bilderdijkpark deed vroeger dienst als waterweg om het afgegraven zand per boot te verplaatsen voor de stadsuitbreiding van onze hoofdstad.

Bussumerheide


Lees over Bussumerheide

De Bussumse heidegebieden, de Bussumerheide en Westerheide, gelegen tussen Bussum en Hilversum zijn voor elke Bussumer bekend en worden veel bezocht voor het joggen, fietsen en wandelen. Met een aantal lichte glooiingen en een afwisseling van heide en bos is het de perfecte plek voor buitenrecreatie met zijn mooie boswegen en sfeervolle slingerpaadjes.