Bussum

“De buurten zorgen voor rust en veiligheid, het dorpse zorgt voor gezelligheid en intimiteit - Dorp met karakter | veel ruimte en groen | gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen | gemoedelijk | kindvriendelijke omgeving door rustige buurten | dorps met een stadsrandje”

GjaltInitiatiefnemer GooisWonen
Bussum
Gooise Meren
35.515 (2019)
2x station
Zicht op Bussum
en de Sint Vituskerk

Waarom wonen in Bussum?

Bereikbaarheid: Bussum is goed bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer: 2 treinstations en een busnetwerk.
Woongenot: Met alle faciliteiten binnen handbereik wordt het leef- en woongenot in Bussum als zeer goed ervaren
Omgeving: Groene omgeving met veel ruimte voor buitenrecreatie. Deels gelegen aan heide en bos. Omliggende plaatsen op fietsafstand. Compleet winkelgebied en veel horeca.
Voor de kids: Ruime keuze scholen, veel speel- en sportmogelijkheden, zwembad, Filmhuis.
Lees meer over Bussum

Huizen zoekopdracht Bussum

Zet een zoekopdracht uit voor een woning bij de door ons aangesloten makelaar uit Bussum.
Vraag aan

Bussum is een warm dorp met alle voorzieningen. Mijn kinderen studeren in Amsterdam en maken daarbij gebruik van het treinstation. In de jachthaven van Naarden hebben wij onze zeilboot waar wij zomers graag gebruik van maken. De gunstige ligging, de rust en de grote diversiteit aan groen maakt voor ons Bussum een zeer geliefde plek om te wonen

R. HaverkampInwoner van Bussum
Bussum kent veel plekken
van schoonheid en rust

Aanbod, verdeling en bereikbaarheid

Groen en natuur

80%

Nabijheid en kwaliteit van groen en natuur.

Rust en ruimte

80%

Veel ruimte en weinig hinder van verkeer, geluid en stank.

Water en strand

60%

Nabijheid van recreatief water en strand.

Aanbod sport en recreatie

80%

Nabijheid van sport(clubs) en recreatie mogelijkheden.

Meer

Bereikbaarheid met de auto

100%

Horeca en uitgaan

80%

Winkelaanbod

80%

Bereikbaarheid met OV

100%

Scholen en kinderopvang

80%

Wijken en buurten Bussum

Bussum kent 4 wijken - 31 buurten

Meer zien van Bussum?

Het wonen in Bussum

Leven in het groene hart van ‘t Gooi

Wonen in Bussum past bij iedereen die op zoek is naar een leefomgeving in het groen. Bussum is een zeer centraal gelegen dorp in ‘t Gooi met ruim 33.000 inwoners. Het dorp ligt in het hart van het Gooi en is hiermee onder andere een belangrijke plaats voor werkenden in de Randstad. Geen wonder, want het fraaie Bussum biedt alles voor een prettig leefgenot. Zelfs zoveel dat je niet eens in een grote stad hoeft te wonen. Hoewel Bussum een dorp is, heeft het namelijk alle voorzieningen van een stad.

Bussum is op een knusse manier zeer dichtbevolkt; de inwoners zijn verdeeld over verschillende buurten en wijken. De wijken Bredius en het Spiegel zijn aangewezen als Rijksbeschermd stadsgezicht. Het Spiegel is zelfs een van de oudste villaparken van heel Nederland. Oude, historische panden bepalen hier het groene straatbeeld. De vele vrijstaande woningen zijn ontzettend divers, waardoor je hier volledig naar eigen smaak kunt wonen in Bussum. Bredius is juist weer een goede mix tussen een villapark en een tuindorp.

De geografische uitbreidingsmogelijkheden van Bussum zijn heel beperkt. Daarom is er alleen sprake van zogeheten inbreiding, waarbij oudere panden plaatsmaken voor serviceflats en vrijkomende scholen, bedrijventerreinen en kerken voor woningbouwcomplexen. Dat maakt bijzonder wonen in Bussum ook mogelijk. Ongeveer 20% van haar inwoners is ouder dan 65 jaar, alhoewel de gemiddelde leeftijd de laatste jaren een dalende tendens laat zien. Het dorp is namelijk alsmaar populairder aan het worden bij gezinnen en jonge stellen die op zoek zijn naar een centrale en rustige plek in Nederland om te wonen.

Natuur rond Bussum

Wonen in Bussum betekent wonen in, bij en naast het groen. Je woont hier vlakbij de Bussumerheide. Dat is een prachtig natuurgebied, gevormd in de ijstijd en bestaande uit keileem, zand en grind dat in het verleden is afgegraven. Je kunt je wel voorstellen dat je hier je ogen uitkijkt. Dat je hier binnen no time kunt zijn, maakt wonen in Bussum extra bijzonder.

Samen met de Westerheide vormt de Bussumerheide één geheel, waar tussen een drie kilometer lange kaarsrechte onverharde weg loopt, de Nieuwe Crailoseweg, plaatselijk bekend als ‘Gebed zonder End’. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen en tot rust komen zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen. Wonen met ademruimte noemen we dat.

Bereikbaarheid Bussum

Met een baan in Bussum ben je als woonachtige buiten Bussum of juist andersom goed verbonden. Het dorp ligt aan de snelweg A1 en het heeft twee treinstations en een lokaal busnetwerk. Mocht je per trein komen dan is het mogelijk om een fiets op het station (bewaakt en onbewaakt) te stallen om vervolgens na aankomst naar je werkplek of woonplek binnen Bussum te fietsen.

Bussum is daarnaast goed te bereiken vanuit omliggende plaatsen. In ‘t Gooi vind je kwalitatieve verbindingswegen die Bussum met andere dorpen en plaatsen verbindt. Vanaf Bussum ben je zowel met de auto als het met openbaar vervoer snel in plaatsen als Naarden en Hilversum en zelfs in grote steden als Utrecht en Amsterdam.

Scholen in Bussum

Scholen in Bussum zijn er volop. Het dorp heeft bijvoorbeeld een ROC, een dependance van de Open Universiteit Nederland en scholen op het gebied van voortgezet onderwijs (vmbo, mavo, havo en vwo). Daarnaast zijn er circa 15 basisscholen (protestant-christelijk, rooms-katholiek en openbaar) en instellingen voor bijzonder onderwijs, zoals onderwijs voor slechtzienden en blinden.

Bussum heeft niet veel eigen industrie, wat voordelig is voor de natuur en ontspanning. Daarmee biedt het dorp namelijk een oase van rust ondanks de drukke, hectische wereld eromheen. Ideaal wanneer je in de grote stad werkt, maar op een rustige plek wilt wonen. Wonen in Bussum is het overwegen waard voor een ieder die op zoek is naar dat fijne en rustige plekje in Nederland.

Werken in Bussum

Wonen en werken in Bussum? Het dorp heeft een ruim en gevarieerd winkelgebied en nabij het centrum meerdere kantoorvilla’s waar de leukste banen te vinden zijn. Bussum is als plaats en onderdeel van de gemeente Gooise Meren een leuk en boeiend werkgebied met veel uiteenlopende banen. Het dorp heeft door het grote aantal scholen en onderwijsinstellingen redelijk wat banen in het onderwijs en bij de gemeente Goois Meren.

Winkelen in Bussum

Winkelen in Bussum is heerlijk. Het dorp heeft namelijk een behoorlijk rijk en groot winkelgebied ten opzichte van het aantal inwoners. Het winkelcentrum van Bussum heeft een kern met een aantal winkelstraten. Je koopt hier van alles: van je dagelijkse boodschappen bij de supermarkt, bakker, slager en groenteboer tot winkelen bij een aantal mooie kledingzaken, meubelzaken en wijn- en delicatessenwinkels. Verspreid door het centrum van het dorp zijn leuke en zeer verschillende lunchrooms te bekennen die het winkelgebied een gezellig uiterlijk geven met hun terrassen.

Kenmerken van Bussum

Station Naarden-Bussum

Een opmerkelijk strak en recht ontworpen treinstation, De bouwstijl is te omschrijven als kubistisch expressionisme. Een prachtige grote hal met mooie elementen siert de aankomst via de hoofdingang. Naast indrukwekkend ook nog eens praktisch zo’n treinstation wat dienst doet aan zowel Bussum als Naarden.

Villawijk Spiegel

Een ruim en groen opgezette woonwijk met veelal vrijstaande (land)huizen. Met een oppervlakte zo groot dat je per fiets je het best kan verplaatsen door de enorm lange lanen. Vrijwel alle huizen in deze wijk zijn bewoond en weinig doen de dienst als kantoor. Het Spiegel heeft een actieve vereniging die zorg draagt voor het behoud van de wijk.

Sint-Vituskerk

De katholieke kerk is sinds 2000 verbouwd, met behoud van monument status, tot een appartementencomplex. Gelegen aan het centrum van Bussum is deze kerk een absolute eye-catcher voor winkelend publiek. Gebouwd in 1894 in neogotische basiliek.

Koepelkerk

De Rooms-Katholieke Koepelkerk in Bussum , ook wel bekend als Mariakerk, is vrij snel te herkennen aan zijn enorme koepelconstructie. De kerk is niet hoog maar zeer breed en staat vlak naast het gemeentehuis van Gooise Meren. De kerk stamt uit 1921 en is gebouwd in Neo-byzantijnse stijl.

Bilderdijkpark

Een aangelegd stadspark in Bussum gelegen aan de Brediusweg. In het voorjaar en de zomer kan het hier op zonnige dagen erg gezellig zijn met mensen op kleedjes hangend in het gras. In het voorjaar staan ook de altijd herkenbare rozen in volle bloei. Het aanwezige water in het Bilderdijkpark deed vroeger dienst als waterweg om het afgegraven zand per boot te verplaatsen voor de stadsuitbreiding van onze hoofdstad.

Bussumerheide

De Bussumse heidegebieden, de Bussumerheide en Westerheide, gelegen tussen Bussum en Hilversum zijn voor elke Bussumer bekend en worden veel bezocht voor het joggen, fietsen en wandelen. Met een aantal lichte glooiingen en een afwisseling van heide en bos is het de perfecte plek voor buitenrecreatie met zijn mooie bos wegen en sfeervolle slingerpaadjes.

Goois Wonen

Contact

Stadsmarketing het Gooi

Fijn wonen is meer dan een dak boven je hoofd. De omgeving, de straat en de bewoners en faciliteiten hebben daar allemaal invloed op.

Verkennend | verruimend | verbeeldend
Plaatsen
7
Wijken
29
Buurten
140