Wijken en buurten
van het Gooi

Je bent aan het oriënteren om wellicht in het Gooi te gaan wonen? Bekijk per plaats de wijken en buurten maak voor jezelf op deze manier de stappen gemakkelijker met onze informatie en ligging per buurt. Als je voor jezelf duidelijk hebt hoe en wat kan je gerichter zoeken naar jouw droomhuis.

Kies de plaats voor de wijken en buurten:

Leer het Gooi kennen

Heb je hulp nodig en wil je buurten kunnen filteren op thema’s als kinderrijk en nabij winkelgebied?

Wanneer is een woongebied een wijk of een buurt?

Een wijk en hiermee de wijkindeling staat beschreven in een gemeentelijke verordening en is hiermee dus officieel. Terwijl een buurt vaak alleen maar bestaat omdat men een bepaald gebied, niet officieel, een naam geeft. Een buurt is een gebied binnen een stad dat door de bewoners als een bij elkaar horend geheel wordt ervaren. Een wijk bestaat vaak uit een of meerdere buurten. Somt valt een buurt ook weleens binnen twee grensgebieden van een wijk. Een woonwijk is een gebied in een gemeente waar woningen staan.

Wat is dan een buurtschap?

Een buurtschap is een kleine bewoonde plaats met een eigen naam vaak zonder een officieel middelpunt als een plein of kerk.

Een buurtschap ontstaat vaak doordat mensen een paar huizen bij elkaar plaatsen en er een naam aangeven of door de scheiding met een rivier, bos of aantal weilanden. Een buurtschap kan vrij groot zijn of worden wanneer een plaats ernaast hier veel huizen laat bouwen. Vaak wordt het dan een woonwijk genoemd.

Wijken en buurten

Hilversum kent een aantal duidelijke wijken die weer zijn opgedeeld in buurten. Bussum heeft ook echt wijken en buurten. Bij de dorpen Laren en Blaricum wordt eerder gesproken over buurten en huizen kent zelf een buurtschap: Crailo.
Een buurt heeft voor iedereen een andere belevenis, logisch interesses en wensen verschillen per mens. Toch heeft het Gooi een aantal populaire buurten die het over het algemeen goed doen en geliefd zijn om te bewonen.