Wonen in Naarden

Naarden is een van de mooiste vestingssteden in heel Europa. Naarden-Vesting is beroemd door de goed bewaarde bastions, de stadspoorten en de grote vestinggracht. Maar deze stad in ‘t Gooi wordt ook omgeven door een prachtig natuurgebied, waar u kunt gaan varen, wandelen of fietsen. En wat dacht u van de vele gezellige winkels en restaurants? Deze maken van Naarden echt een fijne stad om te wonen.

Naarden, historie en woongenot komen samen

Naarden is een stad in twee delen: het historische Naarden-vesting en de nieuwe wijk buiten de vesting. De stad verrees in 1350 en door de strategische ligging werd Naarden onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De vesting werd ingenomen door militairen die de stad eeuwenlang hebben verdedigd tegen hun vijanden. De oude vesting is goed bewaard gebleven en tot op de dag van vandaag geeft het Naarden zijn unieke karakter mee.

De natuur in uw achtertuin

De stad Naarden ligt midden in een prachtig natuurgebied. In het westen ligt het Naardermeer, in het noorden het Gooimeer en ten oosten van de stad ligt een groot heidegebied. Vanuit Naarden staat u binnen een paar minuten midden in de natuur. In het ongerepte natuurgebied rondom het Naardermeer kunt u vogels spotten of rustig genieten van de natuur om u heen. En wilt u graag met uw eigen boot het water op dan kunt u gewoon een ligplek reserveren in de grote jachthaven van de stad. Door in Naarden te wonen zit u in een prachtig leefgebied dat onder de rook ligt van onze hoofdstad. Zowel per auto als per trein is deze vanuit Naarden in een 20 minuten te bereiken.

De mooiste plek om te wonen

Het weekblad Elsevier heeft Naarden diverse keren uitgeroepen als de beste plek om te wonen. Het leefgenot is vooral zo hoog door de grote variatie die de stad te bieden heeft. Naast de historische monumenten en de mooie natuurgebieden, heeft Naarden ook heel wat gezelligheid te bieden. Zo zijn er tal van winkels waar u heerlijk langs kunt slenteren en voor een uitgebreide lunch of een diner kunt u terecht bij een van de vele eetgelegenheden. Naarden is een stad vol bedrijvigheid waar altijd wat te zien en te doen is.

Voor een overzicht aan de buurten en wijken van Naarden kunt u de pagina ‘wijken van Naarden’ bekijken. Wie wil er nu niet wonen op zo’n sfeervolle locatie met zoveel karakter en verhaal?

Populaire wijken en buurten van Naarden

Waarom wonen in Naarden?

Feiten en cijfers
Naarden is sinds 2016 onderdeel van gemeente Gooise Meren
Provincie: Noord-Holland
Oppervlakte: 3290 HA, waarvan 1449 HA aan water
Bevolkingsdichtheid: 803 inwoners per km2
Inwoners: 17209 (waarvan de grootste groep, 29%, leeftijdscategorie 45 t/m 64 jaar is)
Gemiddelde prijs woning Naarden: 602.713 euro

Bereikbaarheid
-uitvalswegen
-NS station (gedeeld met Bussum)
-busverbinding met omgeving

Omgeving
-veel groen
-kindvriendelijke buurten (ruime en overzichtelijke straten)
-in de top 10 Nederlandse woonplaatsen

Buiten/Sport
-speeltuin/speelmogelijkheden
-voetbalvereniging aanwezig
-hockeyclub aanwezig
-rugbyclub aanwezig
-golfbaan aanwezig (Naarderbos)

Voorzieningen
-veel historie
-markt op zaterdag
-meer dan 10 restaurants aanwezig
-jachthaven aanwezig
-strand aanwezig
-zwembad aanwezig

Doen in Naarden

Bezoek aan Naarden Vesting

Bezoek de prachtige oude vestingstad. Loop door de leuke straatje met pittoreske winkels en gezellige horecagelegenheden. Ervaar de oudheid en proef de sfeer!

Speelpark Oud Valkeveen

Een leuke buiten locatie die met mooi weer zeker bezocht moet worden met de kinderen. Terwijl de kids spelen in of/op de vele attracties kan je zelf met gezelschap neerploffen op het terras of verblijven op een picknickkleed. Flesje wijn erbij?

Rondje Naardermeer fietsen

Pak de fiets en maak het rondje! Een leuk en sportief rondje van hoogstens 45 minuten met zicht op een mooi stukje afwisselend natuur en vele dieren.

Golfen of afslaan op de Naardense Golfbaan

Ga potje golf spelen of beoefen enkel je concentratie en richting op de afslaan baan. Maak er een leuke middag van door aansluitend op het terrein te blijven lunchen.

Kenmerken van Naarden

De vesting


De prachtige stervormige Vesting stad is een bezoek ansich al waard. Loop gezellig een rondje om en door de Vesting, bezoek de leuke winkeltjes en betreed de knusse horeca van Naarden-Vesting. Ervaar de oudheid van toen en hoe men vroeger leefde. Betreed de omliggende wallen en bekijk de aanwezige bunkers. Naarden-Vesting is opzich al een stadje binnen de stad Naarden. Bezoek het Vestingmuseum om alles te weten te komen over de oudheid van de Vesting. De Vesting is zeker een van de best bewaarde vestingsteden van Europa en mede hierdoor een toeristische trekpleister voor buitenlandse gasten. Om zich vroeger goed te kunnen beschermen tegen buitenstaanders is de Vesting opgebouwd uit 6 bastions, 2 keer een omliggende wal en omliggende grachten.

De jachthaven


De ligplaatsen voor aan het Gooimeer! Een moderne haven, die volop in ontwikkeling is en ideaal is gesitueerd aan het Gooimeer. Een leuke plek om te kijken, ook al heeft u geen boot, toch zeer de moeite waard. De haven heeft zowel plekken in het water als op het land en biedt ook een mogelijkheid om uw boot overdekt in het water te laten liggen in een ijs vrije omgeving tijdens de wintermaanden. Het havenrestaurant heet u overigens van harte welkom voor een lunch of diner of natuurlijk alleen een kopje koffie!

Het Naardermeer


Een prachtig stuk natuurgebied niet ver van de vesting en aan de rand gelegen van Naarden. Het is een rustig gebied waar veel soorten dieren leven. Vogels vinden hier hun voedsel en broedplek. Het Naardermeer is niet alleen maar, zoals de naam doet vermoeden een meer, het gebied bestaat uit een aantal grote plassen die omgeven zijn door een moerasgebied en weilanden. Het Naardermeer is een laagveengebied dat op zowel Nederlands als op internationaal niveau wordt ondersteunt aan het behoud van het (beschermde) gebied. TIP: Maak een excursie met een boot en gids over het meer en sluit af met een drankje en/of hapje bij Gasterij Stadzigt van de Natuurmonumenten.

Oud-Naarden


Een omgeving buiten de vesting die vooral te omschrijven is als een groen bosrijk gebied met landelijke boerderijen en vrijstaande villa’s. Een aantal weilanden liggen hier tussen het beboste gebied en worden gebruikt voor het houden van paarden en/of schapen. ‘Oud-Naarden’ is gelegen tussen de snelweg de A1 en de plaats Huizen aan het Gooimeer. Een zeer mooi rustig gebied met verschillende wandel- en fietspaden. Te midden van Oud-Naarden aan het water ligt het speelpark Oud-Valkeveen. Leuke om met de kinderen een kijkje te nemen (is betaald entree).

Het Gooimeer


Naarden ligt prachtig gelegen aan het Gooimeer. Iemand met een boot kan hier zijn hart ophalen. Vanuit de jachthaven maak je tochten richting Muiden (naar de Vecht) Amsterdam, Huizen en verder. Ook wanneer je niet voorzien bent van boot heb je profijt van de ligging van Naarden aan het Gooimeer. Zo kan je fietsen, wandelen, zwemmen en vissen langs de waterkant. Naarden en haar recreatie mogelijkheden zijn onbeperkt.

Naarderbos


Het Naarderbos was vroeger, zoals de naam doet vermoeden, een bos. Tegenwoordig is dit een recreatiegebied met strand, Golfbaan en woonmogelijkheden. Het clubhuis bied niet alleen onderdak voor golfliefhebbers maar ook aan de werkgelegenheid. Zo zijn er een aantal kleinere bedrijven gevestigd en is er een gezellig horeca aanwezig. Het Naarderbos, een omgeving die behoorlijk is opgeknapt en inmiddels door de nieuwe wijk ‘Naardereiland’ volledig bij de jachthaven en ook Naarden wordt betrokken. Een gebied dat in ontwikkeling is en zal blijven en hiermee veel te bieden heeft voor vertier.

Werken in Naarden

Naarden is een geweldige plek om te werken. Naarden heeft geen echt winkelgebied waar vacatures kunnen ontstaan maar wel een redelijk groot industriegebied waar groothandels, industriële bedrijven en autohandels zijn gevestigd. Naast het industrieterrein van Naarden kent Naarden ook een aantal kantoorvilla’s waar bedrijven zijn gevestigd. De oude vesting stad van Naarden heeft een aantal horecagelegenheden en een aantal kunstzinnige winkels. Ook mede door de woonwinkel van Jan des Bouvrie is Naarden ook goed vertegenwoordigt met banen in de woonsector. Op deze manier is Naarden breed georiënteerd in de verschillende branches en zijn er vacatures voor alle mogelijke functies en taken te bedenken en verwachten.

Bereikbaarheid Naarden

Met een baan in Naarden is het goed vertoeven. Naarden is zeer goed bereikbaar vanaf de snelweg A1 en andere verbindingswegen. Ook heeft Naarden een gedeeld station met mogelijkheden tot fietsstalling. Met een baan in Naarden en woonachtig buiten Naarden brengt dat geen problemen met zich mee.

Makelaars in Naarden

Benieuwd geworden naar het wonen in Naarden? Het wonen in Naarden wordt als zeer goed ervaren. Kom het ook ervaren en maak een afspraak met één van de makelaars uit Naarden.

Wilt u in de lijst met makelaars staan? gooiswonen@gmail.com
Bekijk het overzicht aan makelaars uit Naarden.

Kaart van Naarden

Winkelgebied van Naarden

Het winkelgebied van Naarden is vooral te vinden in de vesting. Voor de rest zijn er binnen Naarden nog een aantal supermarkten met bakker, slager en groenteman te vinden. Echt winkelen doe je in het aangrenzende Bussum.

Voor het winkelen in Naarden is de vesting het leukste winkelgebied met een zeer afwisselend aanbod aan verschillende leuke lokale winkels. Naast de kleinste Albert Heijn van Nederland natuurlijk ook een bakker en genoeg horecatent zoals cafés, lunchrooms en restaurants. Ook de mode en lifestyle winkels mag je niet missen.

Parkeren winkelgebied Naarden

In de vesting kan er goed geparkeerd worden op de parkeerplaats bovenop de vestingwal en anders ook nog bij Het Arsenaal van Jan des Bouvrie op de Kooltjesbuurt.